Colombia

Nieuw vredesakkoord met FARC wordt donderdag ondertekend

De Colombiaanse regering en de rebellengroep FARC ondertekenen donderdag een nieuw vredesakkoord, ondanks verzet van oud-president Álvaro Uribe. Daarmee moet een eind komen aan ruim vijftig jaar burgeroorlog, waarbij zeker 220.000 mensen om het leven kwamen. Een eerder akkoord werd op 2 oktober in een referendum afgewezen door de Colombiaanse bevolking. Ditmaal wordt het akkoord niet voorgelegd aan de Colombianen, maar gaat het ter goedkeuring naar het Congres, waar de coalitie van president Juan Manuel Santos een meerderheid heeft. Die beslissing kwam tot stand na een lang debat waarin de partijen probeerden de oppositie onder leiding van Uribe tot steun te bewegen. Dat lukte niet helemaal: Uribe blijft van mening dat FARC-rebellen te makkelijk wegkomen met hun misdaden. (AP)