Celstraf tegen Neymar geëist wegens fraude

Als het aan de Spaanse justitie ligt gaat de Braziliaanse voetballer Neymar voor twee jaar de cel in. Die eis sprak woensdag een aanklager uit in de zaak die draait rond de transfer van de aanvaller in 2013 van Santos naar FC Barcelona. Daarbij zou zijn gefraudeerd. Tegen voormalig Barcelona-voorzitter Sandro Rosell werd zelfs vijf jaar cel geëist. De club hoorde een boete van 8,4 miljoen eisen, maar de aanklacht tegen huidig voorzitter Josep Bartomeu werd ingetrokken.

Eerder dit jaar werd Lionel Messi, Neymars ploeggenoot bij Barcelona, veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Veroordeelden zonder strafblad hoeven in Spanje niet de cel in bij straffen van twee jaar of minder. Ook Neymar hoeft daarvoor dus niet te vrezen, tenzij de rechter een nog zwaardere straf dan de eis oplegt.

De zaak leek in juli ten einde toen een Spaans gerechtshof de aanklachten van tafel veegde, maar de aanklager ging in beroep. Volgens justitie zou een flink deel van de transfersom naar Neymar en zijn vader zijn gegaan waardoor de belastingdienst miljoenen misliep. Barcelona dacht de fraudezaak eerder dit jaar voor 5 miljoen euro te hebben afgekocht, maar is ook nog niet van justitie af. Barcelona bleek veel meer te hebben betaald dan de 57 miljoen die het aanvankelijk als transfersom noemde. (Reuters, ANP)