Breitbart geweerd van advertentieplatform wegens haatzaaien

Een aantal artikelen en koppen op Breitbart zetten volgens AppNexus, een van ‘s werelds grootste digitale advertentieplatforms, aan tot geweld.

AppNexus, een van ‘s werelds grootste digitale advertentieplatforms, gaat Breitbart News van zijn diensten weren. De rechts-populistische website zou de regels rondom haatzaaien van het advertentiebedrijf hebben overtreden. Dat meldt Bloomberg.

Breitbart is veel in het nieuws na de benoeming van de omstreden oud-topman Steve Bannon tot Donald Trumps topstrateeg. De site, een trouwe aanhanger van Trump, wordt door critici beschuldigd van antisemitisme, wit superioriteitsdenken en vrouwenhaat.

Een aantal artikelen en koppen op Breitbart zetten volgens AppNexus aan tot geweld, maar het bedrijf heeft niet bekendgemaakt om welk materiaal het gaat. Breitbart ligt onder vuur omdat het artikelen publiceerde waarin bijvoorbeeld wordt gewaarschuwd voor “moslimbezetters”, een conservatieve denker “opstandige Jood” wordt genoemd en vrouwen die online worden lastiggevallen wordt aangeraden “uit te loggen”. De site wint snel aan populariteit. In oktober trok Breitbart 19,2 miljoen unieke bezoekers, bijna 50 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgend jaar wil de site, die al Britse en Israëlische edities heeft, uitbreiden naar Duitsland en Frankrijk.

De regels van AppNexus zijn niet uniek. De meeste grote online advertentieplatforms blokkeren websites die haatberichten verspreiden. Marktleider DoubleClick van Google laat klanten wel adverteren op Breitbart.

AppNexus is voor veel online publicaties een belangrijke inkomstenbron. Het maakt gebruik van geautomatiseerde veilingen (real time bidding), waarmee in milliseconden advertentieruimte wordt ingekocht op duizenden websites tegelijk. Het bedrijf had in 2014 na Google het grootste marktaandeel op de geautomatiseerde advertentiemarkt en behaalde een omzet van 2,1 miljard dollar. Dit jaar keert het bedrijf volgens topman Jonathan Hsu 2,5 miljard dollar uit aan uitgevers.

Lees ook: De radicale website Breitbart wil na het Witte Huis ook Europa veroveren