Schaakkampioen Carlsen lijdt verrassende nederlaag

Na de verliespartij weigerde de Noor om de gebruikelijke persconferentie te geven, en stormde hij woedend de zaal uit.

Magnus Carlsen (links) en Sergej Karjakin tijdens de achtste partij.
Magnus Carlsen (links) en Sergej Karjakin tijdens de achtste partij. Foto: Richard Drew / AP

Na zeven remises heeft regerend wereldkampioen schaken Magnus Carlsen verrassend de achtste partij van zijn tweekamp met de Rus Sergej Karjakin verloren. Karjakin was hem in New York op maandagavond na 52 zetten te slim af. Dat meldt persbureau AFP.

De verliespartij van Carlsen komt onverwacht, omdat de Noor al 27 partijen op rij ongeslagen was. Bovendien gold Karjakin niet als favoriet. Carlsen, die met wit speelde en dus voordeel had, was zichtbaar ontstemd na de partij. Vlak voor aanvang van de persconferentie weigerde hij mee te werken en liep hij woedend de zaal uit.

(Tekst loopt door onder video)

Karjakin ligt op koers om de titel van Carlsen over te nemen - het zou voor het eerst sinds 2007 zijn dat het wereldkampioenschap naar een Rus gaat.

Carlsen verliest door risico’s

Tijdens de achtste partij speelde Carlsen afwachtend, waardoor Karjakin zijn aanvallen met gemak kon pareren en de Noor onder druk kon zetten. Om in de laatste zetten alsnog een overwinning te forceren, moest de regerend wereldkampioen risico’s nemen. De laatste twee zetten pakten echter desastreus uit: Karjakin kon een opening vinden en wist de overwinning naar zich toe te trekken.

De negende partij wordt woensdag gespeeld. In de tweekamp, die over twaalf partijen wordt gespeeld, levert elke overwinning een punt op. Bij remise krijgen beide spelers een half punt. Wie het eerst op 6,5 komt, mag zich wereldkampioen schaken noemen en krijgt een prijs van omgerekend 600.000 euro.