We gaan er eens even goed voor zitten

De wandelgangen

De senaat begint weer aan een marathonzitting. Een lange zit wordt in politiek Den Haag niet meer als gezond gezien.

Gebed zonder end

wandelgangen logo oor

Het wordt weer een lange zit deze dinsdag in de Eerste Kamer. Voor de Algemene Financiële Beschouwingen is elf en een half uur tijd ingeruimd, tot half twaalf ’s avonds. Bij de Politieke Beschouwingen, drie weken geleden, werd die tijd makkelijk gevuld.

Al verslapte de aandacht toen wel. Vanaf de tribune was te zien hoe één senator Wordfeud (online scrabble) speelde, een ander een schaakrubriek zat te lezen, en een derde deze krant. Over een nieuwsgierige meeuw die vanaf de Hofvijver naar binnen keek, werd driftig getweet. En premier Rutte en vicepremier Asscher kregen als stoute schooljongetjes op hun kop van voorzitter Ankie Broekers-Knol toen ze wel heel luid aan het fluisteren waren. Toen waren in het ministersbankje de snoepjes al over en weer gegaan.

Even de benen strekken

Je zou je door zo’n lange vergaderdag bijna zorgen maken over de gezondheid van de senatoren. Het uren achtereen zitten vergroot de kans op diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden. Onder het motto „zitten is het nieuwe roken” vergaderde de Tweede Kamercommissie voor Sport daarom maandag staand. De parlementariërs stonden aan het soort hoge tafeltjes waaraan je normaal een gezellig drankje zou drinken.

En ’n loopje tussendoor

Wellicht hebben de Eerste Kamerleden veel te vragen aan minister van Financiën Dijsselbloem of staatssecretaris Wiebes, en krijgen zij beweging door het wandelingetje naar de interruptiemicrofoon. Sommige financiële woordvoerders hebben „nog een stevig punt” te maken, bijvoorbeeld over de hervorming van het belastingstelsel. Dat betekent in elk geval dat beide bewindslieden wel even zullen staan als zij de Eerste Kamer antwoord geven.