Tweede Kamer achter boerkaverbod

Een meerderheid is voor een verbod van het gebruik van het kledingstuk in delen van de openbare ruimte.

Een moslima in een boerka.
Een moslima in een boerka. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Tweede Kamer steunt een boerkaverbod in delen van de openbare ruimte. Een meerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA en SP stemt in met een wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt in het onderwijs, zorginstellingen, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het voorstel.

Over een boerkaverbod wordt al jaren gesproken. Het kabinet-Rutte I wilde een compleet verbod op gezichtsbedekkende kleding invoeren, maar dat plan sneuvelde toen het kabinet viel. VVD en PvdA maakten in 2012 afspraken over een gedeeltelijk verbod. Wie straks kleding draagt die alleen de ogen onbedekt laat, kan een boete krijgen van 400 euro. Het verbod geldt niet alleen voor boerka’s en niqaabs maar ook voor helmen, maskers of bivakmutsen.

Het is nog onbekend of er ook een meerderheid is voor het verbod in de Eerste Kamer. De Raad van State adviseerde negatief over het voorstel: volgens het hoogste adviesorgaan kunnen scholen en ziekenhuizen zelf regels maken over gezichtsbedekkende kleding. In Nederland dragen naar schatting zo’n honderd vrouwen een boerka.