Trump wil op dag één van handelsverdrag TPP af

In een filmpje zet Trump een aantal plannen uiteen voor de eerste honderd dagen van zijn presidentschap.

Donald Trump tijdens zijn overwinningstoespraak op 9 november.
Donald Trump tijdens zijn overwinningstoespraak op 9 november. Foto Evan Vucci / AP

Aankomend president Donald Trump wil er op de eerste dag van zijn presidentschap voor zorgen dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP), een handelsverdrag tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan en in Azië. Dat heeft Trump medegedeeld in een filmpje, waarin hij meer van zijn plannen voor de eerste honderd dagen van zijn regeerperiode uiteenzet.

“Ik wil dat de volgende generatie van productie en innovatie hier in ons thuisland, Amerika, plaatsvindt, waardoor er welvaart en banen voor Amerikaanse werkenden worden gecreëerd”, aldus Trump. In de plaats van TPP wil Trump bilaterale verdragen sluiten met andere landen die er volgens hem voor zorgen dat er meer banen in de VS komen. Onder Barack Obama werden de onderhandelingen over TPP afgerond, maar het verdrag werd nog niet geratificeerd.

Bekijk hier het hele filmpje. Tekst gaat verder onder video.

Trump is tegenstander van meer handelsverdragen. Zo heeft hij eerder gezegd in ieder geval opnieuw te willen onderhandelen over NAFTA, een handelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico en gedreigd met een invoerbelasting van 35 procent op goederen uit Mexico.

Drain the swamp

Op het gebied van energie wil Trump de regelgeving rond de winning van onder meer schaliegas versoepelen. Rond immigratie stelt Trump voor een onderzoek in te stellen “naar alle misbruik van visaprogramma’s die Amerikanen banen kost”.

Als laatste concrete beleidsplan zegt Trump voor regeringsleden een verbod in te willen stellen op het lobbyen voor bedrijven de eerste vijf jaar nadat ze de regering verlaten. “Om het Washingtonse ‘moeras’ schoon te vegen”, zegt Trump in de video. Verder moet er zelfs een levenslang verbod komen voor regeringsleden op lobbyen voor een buitenlandse regering.

Dat laatste punt is opvallend. Trump heeft aangegeven oud-directeur van de militaire inlichtingendienst Michael Flynn tot nationaal veiligheidsadviseur te willen benoemen. Over Flynn werd recent bekend dat hij via een Nederlands bedrijf door de Turkse overheid is ingehuurd om te lobbyen voor de uitlevering van de in de VS wonende islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Turkije houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in juli.