Trump stapt uit handelsverdrag met Azië en schoffeert pers

tpp Zoals verwacht heeft Donald Trump aangekondigd het handelsverdrag TPP met Azië op te zeggen. Journalisten kregen de wind van voren.

Aanstaand president Donald Trump deed in de afgelopen twee etmalen een campagnebelofte gestand en hij brak er één. Hij deed presidentieel in een videoboodschap, maar uit een rancuneuze tweet en een driftige tirade bleek dat hij ook nog steeds Donald Trump is.

In de videoboodschap kondigde Trump maandag naast een serie andere maatregelen aan dat de VS op de eerste dag van zijn presidentschap uit het door Obama afgesloten handelsverdrag met Azië, het TPP, zullen stappen. De verwachte aankondiging leidde tot ontgoocheling in Azië; waar Trumps beslissing wordt opgevat als een terugtrekkende beweging van de VS uit de regio. De Chinese leider Xi Jinping anticipeerde afgelopen weekend op de APEC-top in Peru al openlijk op het eventuele klappen van het TPP en de kansen die dit voor China schept.

Dinsdag kondigde Trumps zegsvrouw en adviseur Kellyanne Conway in een tv-interview aan dat Trump, als hij president is, niets meer zal ondernemen om Hillary Clinton te laten vervolgen. De mededeling moet gezien worden als een zoenoffer, zei Conway, „om haar te helpen zich te herstellen”. Het feit dat Trump, die tijdens het laatste tv-debat Clinton nog toevoegde dat ze „in de gevangenis” zou zitten als hij president was, nu zei dit niet door te zetten, zendt volgens Conway „een sterke boodschap, qua toon en inhoud”.

Conway zei ook dat Trump niet langer aan campagne-retoriek denkt nu hij zich voorbereidt op het presidentschap. Maar daarvan bleek dan weer weinig in een gesprek op maandag tussen Trump en directieleden en presentatoren van de Amerikaanse tv. Volgens Conway verliep dit onderhoud beleefd, maar volgens de aanwezige journalisten ging Trump tijdens de off-the-record bijeenkomst tegen de journalisten tekeer zoals hij placht te doen tijdens zijn campagnebijeeenomsten. Hij noemde ze leugenaars en viel ze persoonlijk aan. Tegen CNN-baas Jeff Zucker zou hij gezegd hebben: „Ik haat je zender, iedereen bij CNN liegt en je zou je moeten schamen.” Volgens een aanwezige gingen de tv-mensen ervan uit dat ze over contacten met de regering-Trump zouden praten. „In plaats daarvan werden ze de oren gewassen,” aldus de aanwezige tegen The New York Post.

Dinsdag zegde Trump via Twitter een ontmoeting af met The New York Times. Volgens hem had de krant de voorwaarden voor het gesprek eenzijdig geweigerd. „Niet oké”, aldus Trump. Volgens een redacteur van de krant was het Trump die de afspraken wijzigde. Later ging de bijeenkomst toch door.

Ten slotte opperde Trump dinsdag via Twitter een kandidaat voor het ambassadeurschap van het VK in de VS – een ongebruikelijke vorm van diplomatie. „Veel mensen zouden graag zien dat Nigel Farage Groot-Brittannië als ambassadeur in de Verenigde Staten vertegenwoordigt. Hij zou het geweldig doen!”

Farage liet via Twitter en de rechtspopulistische website Breitbart weten dat hij wel oren had naar de baan. Maar in antwoord op een onder veel hilariteit gestelde vraag in het Britse Lagerhuis zei minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson dat er „geen vacature is” en dat de huidige ambassadeur uitstekend voldoet.

Trump wil af van TPP Pagina 25