Trump wil Clinton toch niet vervolgen om mailgedrag

Hiermee breekt Trump een verkiezingsbelofte: hij zei Clinton door een speciale aanklager te laten onderzoeken als hij president zou worden.

Hillary Clinton bij haar eerste publieke optreden sinds haar verloren verkiezingscampagne.
Hillary Clinton bij haar eerste publieke optreden sinds haar verloren verkiezingscampagne. Foto: Chip Somodevilla / AFP

Er komt waarschijnlijk geen strafrechtelijk onderzoek naar het mailgedrag van Hillary Clinton. Donald Trumps belangrijkste adviseur heeft dat dinsdag op de Amerikaanse nieuwszender MSNBC bevestigd. Het onderzoek was één van de verkiezingsbeloften van Trump, die zijn supporters op campagnebijeenkomsten “Lock Her Up” liet scanderen.

In de ochtendtalkshow Morning Joe laat Kellyanne Conway dinsdag weten dat Trump “niet van plan is” om nog meer onderzoeken te starten naar Clinton. Conway is de voormalige campagnemanager van Donald Trump en geeft nu leiding aan zijn transitieteam.

Conway zei verder dat Trump andere Republikeinen zal ontmoedigen om alsnog een onderzoek te starten, maar dat Clinton nog steeds door een meerderheid van het Amerikaanse volk wordt gewantrouwd.

“Maar als [Trump, red.] haar kan helpen met haar herstel, dan is dat misschien iets goeds.”

Tijdens het tweede verkiezingsdebat bezwoer Trump om een speciaal strafrechtelijk onderzoek te starten naar Clintons mailgedrag en het Clinton Foundation, mocht hij de verkiezingen winnen. Het onderzoek zou uitgevoerd worden in opdracht van het ministerie van Justitie.

In zijn eerste grote interview na de verkiezingsoverwinning toonde Trump zich al aanmerkelijk milder ten opzichte van het onderzoek. In het interviewprogramma 60 Minutes zei hij “nog te willen nadenken” over een dieper onderzoek naar Clintons mailgedrag. Trump noemde de Clintons “goede mensen”.

‘Crooked Hillary’

Het mailgedrag van Hillary Clinton werd door Trumps campagne continu ingezet om de Democratische kandidaat als leugenachtig af te schilderen. Als minister van Buitenlandse Zaken stuurde Clinton via een privéserver duizenden mails - iets wat ze in eerste instantie ontkende. Daarbij nam ze het risico dat staatsgevoelige informatie gehackt kon worden.

Hoewel twee FBI-onderzoeken uitwezen dat er voor zover bekend geen strafbare feiten zijn gepleegd, bleef Trump erop hameren dat Clinton niet te vertrouwen was. Hij gebruikte de term “Crooked Hillary” om haar telkens als onbetrouwbaar weg te zetten. Hij beloofde zijn aanhang meerdere malen om Clinton op te zullen sluiten zodra hij verkozen zou worden.