Trump houdt ‘alle opties open’ over klimaatakkoord

Eerder zei hij de VS onmiddellijk te willen terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Trump dinsdag bij zijn aankomst in het hoofdkantoor van The New York Times.
Trump dinsdag bij zijn aankomst in het hoofdkantoor van The New York Times. Foto: Lucas Jackson / Reuters

De terugtrekking van de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs is nog allerminst zeker. Dat blijkt uit een interview dat The New York Times dinsdag had met president-elect Donald Trump.

Trump was tijdens zijn verkiezingscampagne bijzonder stellig over de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord. Het zou één van zijn eerste daden als president worden. In het interview zei hij echter nog geen besluit genomen te hebben over de terugtrekking:

“Ik kijk er grondig naar. Ik heb nog geen besluit genomen.”

Het zou de tweede gebroken verkiezingsbelofte zijn van Trump. Eerder op dinsdag zei Trump geen strafrechtelijk onderzoek te willen naar het mailgedrag van Hillary Clinton. Hij zei de Clintons “geen pijn te willen doen”.

Vorige week riepen ruim driehonderd prominente Amerikaanse bedrijven Trump op het klimaatakkoord te steunen.

Lees ook: Kan Trump zomaar af van het klimaatakkoord van Parijs?

Relatie met The New York Times

Dat Trump in gesprek ging met journalisten van The New York Times is opmerkelijk: de krant sprak tijdens de verkiezingscampagne openlijk de steun uit voor Hillary Clinton en publiceerde een lijst met door Trump geuite beledigingen. Trump viel de krant vaak aan via Twitter:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wow, the @nytimes is losing thousands of subscribers because of their very poor and highly inaccurate coverage of the “Trump phenomena”

Het interview van dinsdag werd eerder door Trump afgezegd en later toch goedgekeurd. Een goede relatie met de krant zou ook zijn eigen werk makkelijker maken, zo redeneerde Trump. Hij zei dinsdag “groot respect” te hebben voor de krant:

Twitter avatar maggieNYT Maggie Haberman Trump is at NYT, says he has been treated unfairly during campaign. Says he’d like to improve relationship,that it would make his job easier

Alt Right

Op de vraag wat hij vond van de acties van de leden van de extreem-rechtse Alt Right-beweging, die afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst in Washington de Hitlergroet brachten onder het uitroepen van “Heil Trump” en “Heil Victory”, antwoordde hij:

“Ik verwerp het en ik keur het af.”

De video van de Alt Right-beweging leidde tot opschudding op internet. Eerder wees Trump al de steun van Ku Klux Klan-leider David Duke af.