Voorlopig geen levenslange straf voor Morsi

De voormalig president werd eerder tot levenslang veroordeeld vanwege spionage. Het Hof van Cassatie oordeelde dinsdag dat de zaak moet worden overgedaan.

Ex-president Mohamed Morsi.
Ex-president Mohamed Morsi. Foto Khaled Desouki/ AFP

De Egyptische ex-president Mohamed Morsi hoeft toch niet levenslang de cel in. Het Egyptische Hof van Cassatie vernietigde dinsdag een eerdere veroordeling vanwege spionage en oordeelde dat de zaak moet worden overgedaan, zo meldt persbureau Reuters.

Morsi werd tot de levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij Egyptische staatsgeheimen zou hebben doorgespeeld aan onder meer de Palestijnse Hamas-beweging en Hezbollah in Libanon. Volgens de openbaar aanklager in het land zou hij met de Moslimbroederschap sinds 2005 hebben samengewerkt met deze groeperingen.

Afgelopen week werd al een eerdere veroordeling tot de doodstraf ingetrokken. Morsi kreeg die straf vanwege een geweldadige ontsnapping uit de gevangenis in 2011. Ook in die zaak vernietigde het Hof van Cassatie het oordeel van een lagere rechter en wacht het lid van de Moslimbroederschap een nieuw proces.

Meerdere strafzaken tegen ex-president

Morsi werd in 2012 na de afzetting van Hosni Mubarak verkozen tot de president van Egypte. Een jaar nadat hij werd gekozen werd hij na een militaire coup onder leiding van toenmalig minister van Defensie en huidig president Abdel Fattah el-Sisi alweer afgezet.

Tegen Morsi lopen verschillende strafzaken, naast die vanwege spionage en de gevangenisontsnapping zijn dat: het samenwerken met buitenlandse organisatie met als doel om aanslagen te plegen en het beledigen van de rechterlijke macht.