Tientallen vluchten geschrapt door staking Eurowings

Het betreft vluchten van en naar Düsseldorf en Hamburg. De luchthaven van Düsseldorf wordt door veel Nederlanders gebruikt.

Foto Wolfgang Rattay / Reuters

Eurowings, een dochterbedrijf van Lufthansa, heeft dinsdag tientallen vluchten moeten schrappen door een staking van het personeel. Leden van vakbond Verdi leggen dinsdag van 05.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds het werk neer. Daarom gaan 50 van de 88 vluchten van en naar Düsseldorf niet door en veertien aankomende en vertrekkende vluchten in Hamburg ook niet. Langeafstandsvluchten van Eurowings worden niet door de staking getroffen.

Verdi is het niet eens met de luchtvaartmaatschappij over een nieuwe cao voor stewards en stewardessen. Ook met een andere vakbond, UFO, bestaat geen overeenstemming. Door een staking van UFO-leden eind oktober van 24 uur gingen vierhonderd vluchten niet door.

Düsseldorf is een populaire luchthaven onder Nederlandse reizigers. Jaarlijks maken meer dan een miljoen Nederlanders gebruik van de luchthaven. Vluchten van Germanwings en SunExpress, geheel of gedeeltelijke dochterbedrijven van Lufthansa, gaan gewoon door.

Lufthansa

Eerder dit jaar maakte Lufthansa bekend een nieuwe strategie op Eurowings toe te willen passen. Het dochterbedrijf moet een budgetmaatschappij voor de lange afstand worden.

Voor woensdag staat een staking van personeel van Lufthansa gepland die mogelijke nog veel grotere gevolgen heeft. De kans is aanwezig dat honderden vluchten worden geschrapt. Bij Lufthansa gaat het conflict gaat over pilotensalarissen. Vakbond Vereinigung Cockpit (VC) wil dat Lufthansa-piloten 3,7 procent meer loon krijgen, maar Lufthansa wil maar tot 2,5 procent gaan.