Stemming over Turkse ‘verkrachterswet’ uitgesteld

De regering van president Erdogan wil “breder draagvlak” voor de wet die er volgens tegenstanders voor zal zorgen dat meisjes gedwongen worden met hun verkrachters te trouwen.

De Turkse premier Yildirim.
De Turkse premier Yildirim. Foto Adem Altan/ AFP

Het Turkse parlement zal dinsdag nog niet stemmen over een omstreden ‘verkrachterswet’. De AK-partij van president Tayyip Erdogan heeft een voorstel tot wetswijziging, die er volgens tegenstanders voor zal zorgen dat meisjes gedwongen worden met hun verkrachters te trouwen, tot nader order ingetrokken, zo meldt persbureau Reuters.

De laatste dagen oefenden oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties grote druk uit op de Turkse regering. Onder meer de VN veroordeelden de voorgenomen wijziging maandag vanwege de nadelige gevolgen die het voorstel zou hebben. Premier Binali Yildirim zegt nu dat er gezocht gaat worden naar meer draagvlak voor de wet. Een commissie moet deze nogmaals inhoudelijk gaan bekijken.

Lees ook: Hoe zit het nou echt met de nieuwe Turkse ‘verkrachterswet’?

Inhoud omstreden wet

Nu nog is het zo dat seks met een meisje van vijftien jaar of jonger strafbaar is. Wie betrapt wordt, krijgt minimaal acht jaar cel. Ook wanneer de handelingen met wederzijdse toestemming worden uitgevoerd, biedt de wet geen ruimte voor een uitzondering. Het Constitutioneel Hof gaf daarom de wetgevende macht in juli een half jaar om een verbeterde wet te schrijven.

De regering kwam daarop met een voorstel waarin de jongen onder een veroordeling uit kan komen als het meisje verklaart dat de seks vrijwillig plaatsvond. Ze moet vervolgens ook met hem trouwen. Vrouwenorganisaties vrezen dat de (schoon)familie hierdoor grote druk zal uitoefenen op minderjarige vrouwen om hiertoe over te gaan.

In Turkije kunnen stellen trouwen vanaf het zestiende levensjaar - mits de ouders daarvoor toestemming hebben gegeven. In de praktijk worden er echter ook huwelijken tussen mensen van vijftien jaar of jonger afgesloten door imams. Tegenstanders van de wet vrezen dat deze verboden islamitische huwelijken via een juridische achterdeur alsnog gelegaliseerd kunnen worden.