‘Sharia-politie’ Wuppertal mag bij cafés mensen drank afraden, zegt de rechter

. Een groepje mannen in oranje veiligheidsvesten met het opschrift ‘shariah police’, die in het centrum van de Duitse stad Wuppertal mensen aanspreken bij gokhallen, cafés en disco’s om te zeggen dat ze niet mogen drinken, gokken of dansen: mag dat eigenlijk wel?

Ja, bepaalde een Duitse rechter. Nee, dat is in strijd met de uniformwet, bepaalde het gerechtshof in Düsseldorf nadat er in heel Duitsland een politieke storm over was losgebarsten – vanuit Beieren sprak de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat van „een oorlogsverklaring”. Toch wel, oordeelde maandag de arrondissementsrechtbank in Wuppertal, waarnaar de zaak weer was terugverwezen.

Het openbaar ministerie had een geldboete geëist, maar de rechter oordeelde dat de zeven mannen, tussen 25 en 34 jaar oud, niets strafbaars hadden gedaan toen ze op 3 september 2014 mensen staande hielden. Overtreding van het uniformverbod was hier niet aan de orde, omdat de veiligheidshesjes niet op uniformen leken en ook geen suggestief-militante uitstraling hadden. Een getuige dacht dat het om een vrijgezellenavond ging.

Dit betekent dat ook de omstreden salafistische prediker Sven Lau in deze zaak vrijuit gaat. Lau, volgens het openbaar ministerie de gangmaker achter de ‘shariapolitie’, wordt in een andere zaak verdacht van ondersteuning van een buitenlandse terreurorganisatie.

In 2013 waren in Londen ‘sharia-patrouilles’ actief die in uitgaanscentra mensen vroegen zich aan de islamitische sharia te houden. Drie leden daarvan zijn veroordeeld, van zes tot zeventien maanden, wegens de agressieve manier waarop ze mensen aanspraken. Ook in Kopenhagen en Hamburg zijn dergelijke groepen gesignaleerd.

In een commentaar schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat er misschien niets strafbaars is gebeurd, maar dat „weerbaarheid van de gemeenschap” is geboden tegen kennelijke tegenstanders van de rechtsstaat.