Rus Karjakin slaat verrassend eerste slag in schaaktweekamp tegen titelhouder Carlsen

Foto Reuters

Na zeven remises heeft regerend wereldkampioen schaken Magnus Carlsen verrassend de achtste partij van zijn tweekamp met de Rus Sergej Karjakin verloren. Karjakin was hem in New York op maandagavond na 52 zetten te slim af.

De verliespartij van Carlsen komt onverwacht, omdat de Noor al 27 partijen op rij ongeslagen was. Bovendien gold Karjakin als outsider in de tweekamp. Carlsen, die met wit speelde en dus voordeel had, was zichtbaar ontstemd na de partij. Vlak voor de persconferentie liep hij woedend de zaal uit. Karjakin ligt nu op koers om de titel van Carlsen over te nemen – het zou voor het eerst sinds 2007 zijn dat het wereldkampioenschap naar een Rus gaat.

Tijdens de achtste partij speelde Carlsen afwachtend. Om in de laatste zetten alsnog een overwinning te forceren, moest de wereldkampioen risico’s nemen. De laatste twee zetten pakten echter desastreus uit: Karjakin kon een opening vinden en wist de overwinning naar zich toe te trekken.

De tweekamp gaat over twaalf partijen. De nieuwe wereldkampioen krijgt een prijs van circa 600.000 euro. (NRC)