Reis naar ski-oord zelf betalen

Hoe hou je de privékilometers van je leaseauto onder de vijfhonderd kilometer en kun je toch met je gezin naar Oostenrijk rijden? Door de vakantie te combineren met een zakelijke afspraak. Dat dacht althans een handelaar in verpakkingsmaterialen.

Op de eerste dag van de krokusvakantie reed hij met vrouw en kinderen in zijn Audi A6 naar zijn wintersportbestemming. Hij zette zijn gezin af bij het hotel en reed door naar een zakelijke afspraak zo’n zestig kilometer verderop. Een paar uur later was de man terug in het hotel en na een week reed het gezin weer terug naar Nederland. De gereden kilometers voerde hij op als zakelijk.

Maar na controle van de rittenadministratie legde de belastinginspecteur een naheffingsaanslag loonheffingen op, omdat er volgens hem meer dan vijfhonderd privékilometers met de leaseauto waren gereden. Het hoofddoel van de reis naar Oostenrijk was volgens hem niet zakelijk maar privé.

Zowel de rechtbank Gelderland als het hof Arnhem-Leeuwarden geeft de inspecteur gelijk. De skivakantie was al een jaar van tevoren geboekt en de zakelijke afspraak pas een maand voor vertrek gemaakt. Alleen de extra kilometers van het hotel naar de afspraak gelden als zakelijk, de rest is privé. Die zouden immers ook gereden zijn zonder de zakelijke afspraak. De naheffing is volgens de rechter terecht.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHARL:2016:8773