Rechter: docu over moordende broers mag uitgezonden worden

Het OM zette zijn medewerking aan de film stopt nadat nabestaanden van een moordzaak bezwaar maakten. Onterecht, vindt de rechter.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Documentairemakers Meral Uslu en Maria Mok hoeven geen beelden van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland uit hun documentaire te halen over onder meer de strafzaak van de broers Admilson en Marcos R. die voor moord veroordeeld zijn. Het OM spande een kort geding aan, maar de rechter wees het verzoek dinsdag af.

In 2014 tekenden de makers een contract met het OM waarin stond dat het OM in twee strafzaken gevolgd mag worden. Negen maanden lang mochten ze bij alle bijeenkomsten zijn. In 2015 weigert het OM hen opeens bij een vergadering over de strafmaat. De nabestaanden van de slachtoffers van de broers R. wilden niet door de documentaire opnieuw met de zaak geconfronteerd worden. Daarop beloofde het OM niet meer met de documentaire mee te werken en te eisen dat al het eerder opgenomen materiaal zou worden vernietigd.

Lees ook: OM verslikt zich in docu over moordende broers

Dat weigerden de makers van de documentaire, die begin volgend jaar door de KRO-NRCV voor uitzending gepland staat. Het OM probeerde vervolgens met een kort geding af te dwingen dat de rechter een dwangsom van 100.000 euro op zou leggen als de beelden toch worden vertoond.

De rechter oordeelt nu dat het OM al wist dat de nabestaanden bezwaar hadden tegen de documentaire voordat ze het contract met de makers ondertekenden. Het verzoek van de nabestaanden is volgens de rechtbank begrijpelijk, maar onvoldoende om de uitzending van de beelden te verbieden.

Opgelucht

In een reactie tegen NRC zegt het OM Noord-Nederland kennisgenomen te hebben van het vonnis. Of er juridische vervolgstappen komen, kan een woordvoerder nog niet zeggen: “We bestuderen het vonnis en gaan ons erop beraden”.

De documentairemakers reageren opgelucht. Meral Uslu: “We zijn heel blij, want vanaf het begin wisten we dat we niets fout hadden gedaan.” Maria Mok:

“We hebben met ziel en zaligheid anderhalf jaar lang aan deze film gewerkt en zouden er niet aan moeten denken dat de documentaire niet uitgezonden had kunnen worden.”

Net als de rechter kunnen de makers begrip opbrengen voor het standpunt van de nabestaanden. Mok: “Natuurlijk is dat een heikel punt. Maar we hebben het OM gevolgd en met hun een afspraak gemaakt. Meer kunnen we niet doen.”