Opschudding over opnames met uitroep ‘Heil Trump’

Tijdens een bijeenkomst van de Alt Right-beweging in Washington afgelopen weekend klonken nazi-kreten en werd de Hitlergroet gebracht.

Screenshot The Atlantic

Een video waarop aanhangers van de Alt Right beweging de Hitlergroet brengen onder het uitroepen van „Heil Trump” en „Heil Victory”, de vertaling van de Nazi-groet Sieg Heil, wekt opschudding op internet.

De video is zaterdag in Washington gemaakt aan het slot van een bijeenkomst van ruim tweehonderd Amerikaanse aanhangers van het racistische en wit-nationalistische gedachtengoed van Richard Spencer (38), de man die op de beelden een toespraak houdt.

Spencer muntte naar eigen zeggen de term ‘Alt Right’. Hij is directeur van het National Policy Institute, een tot voor kort marginale denktank die wit superioriteitsdenken uitvent, voornamelijk bij monde van Spencer zelf.

Maar de succesvolle campagne en verkiezing van Donald Trump tot president hebben Spencers ideologie en zijn beweging, die zich tot dan toe voornamelijk op internet manifesteerde, vleugels gegeven, schreef NRC-correspondent Guus Valk vorige maand. Voor NRC interviewde hij Spencer, die zei:

„Donald Trump heeft alles voor ons veranderd. We hebben een invloedrijke positie verworven, en we zijn bezig rechts Amerika grondig te veranderen. Ons moment is aangebroken.”

Lees hier het stuk dat Guus Valk eerder schreef: Machtsgreep van de Alt Right

Obscure beweging

De vergadering van zondag vond plaats in het Ronald Reagan Building aan Pennsylvania Avenue, op een steenworp afstand van het Witte Huis. Het tekent het nieuw verworven zelfbewustzijn van een tot voor kort obscure beweging die stem geeft aan een scala van extreem rechtse sentimenten, en die racisme en antisemitisme niet schuwt. In zijn speech noemde Richard Spencer de VS „een wit land, dat we voor onszelf inrichtten. Het is onze schepping, onze nalatenschap en het behoort ons toe.”

„Voor ons is het de overwinning of de dood,” aldus Spencer. De mainstream-media omschreef hij met een nazi-term: Lügenpresse. Die media voeren volgens hem een oorlog tegen „de legitimiteit van Trump en tegen blank Amerika”.

Spencer maakte eerder op de dag duidelijk dat hij Trump niet als een lid van de Alt Right beschouwt. Maar Amerikaanse burgerrechtengroepen maken zich grote zorgen over het feit dat Trump radicaal rechts nooit hard en duidelijk heeft afgewezen.

Tijdens zijn campagne retweette Trump enige malen boodschappen uit de extreemrechtse hoek. Hij deed er een tijdje over alvorens hij de steun van Ku Klux Klan-leider David Duke afwees. Afgelopen zomer benoemde Trump verder Steve Bannon tot zijn campagnemanager, tot dan toe de directeur van de website Breitbart, die zich onder hem ontwikkelde tot spreekbuis van de Alt Right. Vorige week benoemde Trump Bannon tot zijn voornaamste strateeg, wat leidde tot geschokte reacties bij Democraten en burgerrechtenorganisaties.

Experts vrezen dat Breitbart-journalisten een speciale behandeling krijgen dankzij de invloedrijke positie van hun voormalige baas en dat Bannon, bijgenaamd „de Leni Riefenstahl van de Tea Party-beweging”, de site zal inzetten als Trumps persoonlijke propagandakanaal, schrijft redacteur Reinier Kist in NRC.

Lees hier het stuk van Reinier Kist: De radicale website Breitbart wil na het Witte Huis ook Europa veroveren

Boodschap van haat

In reactie op de bijeenkomst van zondag liet Trump maandag via zijn zegsvrouw Holly Hicks weten dat hij groepen die haat zaaien afkeurt. „Meneer Trump heeft deze groepen altijd afgewezen, net als individuen die met een boodschap van haat worden geassocieerd”, aldus Hicks. Een woordvoerder van Trumps transitieteam liet daarnaast maandag via Twitter weten:

“Aanstaand president Trump blijft racisme in iedere vorm afwijzen en hij is gekozen omdat hij een leider zal zijn voor elke Amerikaan. Hier anders over denken is een totale valse weergave van een beweging die Amerikanen met allerlei verschillende achtergronden heeft verenigd.”

Maar burgerrechtenorganisaties vinden dit bij lange na niet voldoende. „We zouden graag willen dat hij duidelijk tegen deze mensen opstaat en afstand van ze neemt” zei Heidi Beirich van het Southern Poverty Law Center, een ngo die racisme in kaart brengt, tegen The New York Times.

„Het valt niet uit te leggen. Hoe langer dit doorgaat, hoe meer je je moet afvragen of dat niet precies de bedoeling is.”