Op deze kaart kun je virtueel struinen door historisch Parijs

Historische sensatie gegarandeerd.

Er is misschien wel geen stad waar je zo goed in kunt verdwalen als Parijs. Sterker nog: er is waarschijnlijk geen betere manier om de stad te ontdekken dan door te verdwalen, in de steegjes en straten, om zo letterlijk door de geschiedenis te lopen.

Die historische sensatie kun je ook online ervaren. Of in elk geval een beetje. Op de interactieve kaart Paristique kun je virtueel door Parijs struinen en de geschiedenis van straten, pleinen, bruggen en parken onderzoeken. Als je op een van de talloze bolletjes klikt, zie je meteen de herkomst van de naam en de roemruchte geschiedenis.

De kaart is supergedetailleerd, tot aan de kleine voetgangerssteegjes, waardoor je op allerlei obscure feitjes stuit. De Rue des Mauvais Garçons klinkt bijvoorbeeld niet alleen spannend, in het verleden woonden er ook echt ‘slechte jongens’. De Rue Boutebrie blijkt een verbastering van d’Erembourg de Brie, die in de dertiende eeuw in de straat heeft gewoond. De Avenue de New York heette vroeger de Avenue Tokio, maar werd na 1945 vernoemd ter ere van de Amerikaanse bevrijders. En bij de Rue du Pont aux Choux liep vroeger een brug over een greppel waarin groentes werden verbouwd.

Lees ook: Terug naar het smerige en vuige Parijs

Kortom: haast elke plekje heeft wel een verborgen geschiedenis, en je blijft maar klikken. De kaart werd gemaakt door de ontwikkelaar Guillaume Derolez, die ‘m maandag op Reddit deelde. Alle gegevens haalde hij uit de open data van de stad Parijs, de handige interface maakte hij zelf.