Ook van online gewonnen pokergeld wil fiscus zijn deel

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week fiscaal recht: verdiensten uit online pokeren en op skivakantie met de leaseauto.

Foto IStock

Online pokeren is zelden anoniem. Wie zijn verdiensten buiten het zicht van de fiscus wil houden, kan beter in een schemerig zaaltje afspreken dan zich op websites als Pokerstars en Pokercity profileren. De Belastingdienst kijkt altijd mee.

Zo ook in april 2011, wanneer op de site van Pokercity een kort berichtje verschijnt over een Nederlandse topbridger, die zo’n zestig uur per week online poker speelt en al een aantal successen heeft geboekt. Prompt krijgt de pokeraar het verzoek aangifte te doen, voor de kansspelbelasting. De man zegt niets verschuldigd te zijn en de fiscus laat het rusten, totdat drie jaar later een filmpje op YouTube verschijnt.

Met dat filmpje hoopt de pokeraar toegelaten te worden tot het ‘Shark Cage’ pokertoernooi van Pokerstars. Hij stelt zich voor onder zijn eigen naam en nickname en zegt dat hij weliswaar al Nederlands, Europees en wereldkampioen bridgen is, maar graag zou meedoen met de sharks van de pokerwereld. Hij is al ‘supernovaplayer’ bij Pokerstars, heeft ruim een miljoen ‘frequent player points’ en heeft een paar kleine pokerevenementen gewonnen.

De Belastingdienst ziet het filmpje ook en gaat in online-pokerdatabanken na welke toernooien deze nickname heeft gewonnen en hoe hoog het prijzengeld was. Er volgt een naheffing kansspelbelasting van ruim 17.000 euro voor 2010 en 2011; de jaren waarin Pokerstars nog niet binnen de EU was gevestigd en de belasting dus verschuldigd was.

Voor de rechter ontkent de man nog dat hij ook in die jaren speelde onder de naam uit het YouTube-filmpje, maar de rechtbank Den Haag maakt daar korte metten mee: de gebruikersnamen van de website zijn uniek en worden eenmalig toegekend. Zijn nickname heeft hem verraden.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBDHA:2016:12790