OM eist opnieuw levenslang in Passageproces

Hoger beroep De hoofdverdachten van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl horen de maximale eis.

Justitieel Complex Schiphol.
Justitieel Complex Schiphol. Remko de Waal / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagmiddag ook in hoger beroep levenslang geëist tegen de hoofdverdachten in het Passageproces. Volgens het OM is Dino S. de opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman eind 2005 en Thomas van der Bijl in het voorjaar van 2006. Hij zou die opdrachten samen met Willem Holleeder hebben gegeven. Holleeder wordt op dit moment in een apart proces vervolgd voor deze twee moorden en nog drie andere liquidaties.

Dino S. reageerde verbijsterd op de strafeis. „Ik vraag me af of ik wel hetzelfde dossier heb”, aldus S. Volgens hem zijn de twee kroongetuigen leugenaars en fantasten die verklaringen hebben afgelegd om er zelf beter van te worden.

De twee kroongetuigen die een essentieel deel van het bewijsmateriaal hebben geleverd – Peter la S. en Fred Ros – waren betrokken bij de uitvoering van de moorden. Fred Ros organiseerde de moord op Van der Bijl. Tegen Ros eist het OM 14 jaar cel. De schutters die de moord uitvoerden, zijn al eerder veroordeeld.

De moord op Houtman werd uitgevoerd door Peter la S. en Jesse R. Tegen Jesse R. eist het Openbaar Ministerie ook levenslang. Hij zou betrokken zijn bij een aantal moorden die in 1993 zijn gepleegd. Datzelfde geldt voor Moppie R. Ook tegen hem eist het OM levenslang. Tegen Peter la S. is conform de afspraak in zijn kroongetuigendeal 8 jaar celstraf geëist. La S. is al enige tijd op vrije voeten omdat hij zijn straf heeft uitgezeten.

Tegen vier verdachten die betrokken zijn geweest bij vijf moorden in 1993 zijn celstraffen geëist van levenslang tot 6 jaar. Sjaak B. moet volgens justitie 3 maanden de cel in voor wapenhandel. B. overleefde vorig jaar een aanslag in Panama en is gehandicapt. Twee andere verdachten zijn inmiddels overleden.

Vlak voor de zomer van 2017

Passage is het langstlopende proces in de naoorlogse geschiedenis. Het onderzoek begon toen Peter la S. zich in 2006 meldde als kroongetuige. De eerste verdachten werden op basis van zijn verklaringen in 2007 aangehouden. De Amsterdamse rechtbank deed in 2013 uitspraak. Het hof begon in het voorjaar van 2014 met de behandeling van het hoger beroep.

De komende maanden zullen de advocaten van de verdachten zich verweren tegen de beschuldigingen van het OM. De verwachting is dat het hof vlak voor de zomer van 2017 uitspraak zal doen. De kans is groot dat de zaak uiteindelijk bij de Hoge Raad belandt. Vooral over de inzet van kroongetuigen en de afspraken die met hen zijn gemaakt is veel discussie geweest.

Het is ook mogelijk dat bij de strafzaak tegen Willem Holleeder feiten naar boven komen die relevant zijn voor de verdachten in de Passage-zaak.