Man aangehouden voor bedreiging Simons

De man is gearresteerd in verband met een filmpje waarin Sylvana Simons wordt bedreigd. Hij meldde zichzelf op het politiebureau.

Sylvana Simons
Sylvana Simons Foto Jerry Lampen/ANP

Een 37-jarige man uit Kudelstaart is aangehouden op verdenking van bedreiging van kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons van de partij Denk. De man wordt verhoord in verband met het een filmpje waarin Simons wordt bedreigd. Hij meldde zichzelf op het politiebureau.

Denk heeft in een reactie laten weten dat het goed te vinden dat de verdachte “bij zinnen is gekomen”, aldus Kamerlid Tunuhan Kuzu. Hij zegt te hopen dat de “bewustwording” van de man bijdraagt aan de discussie over racisme en een einde maakt aan de bedreigingen.

In het filmpje, dat gemaakt is op het carnavalsnummer Oh Sylvana van Rob van Daal, is het hoofd van Simons onder meer op het lichaam van gelynchte zwarte mannen gefotoshopt. Ook wordt ze afgebeeld als naakte zwarte vrouw en als Zwarte Piet. Het Openbaar Ministerie stelde maandag een onderzoek in naar de maker van het filmpje.

Simons zei aangifte te willen doen tegen de makers. Eerder dinsdagavond werd bekend dat Simons beveiliging krijgt wegens alle bedreigingen aan haar adres. Vicepremier Asscher noemde het filmpje “afschuwelijk” en “weerzinwekkend”. Simons’ partijgenoot Tunuhan Kuzu riep premier Rutte op zich met de zaak te bemoeien, en zegt zich ernstig zorgen te maken om te veiligheid van de voormalige TMF-dj.