Luchtvaartmaatschappij TransAsia Airways stopt

Het bedrijf leed door twee crashes de afgelopen twee jaar zware verliezen. Alle vluchten zijn geschrapt.

Een toestel van TransAsia op archiefbeeld.
Een toestel van TransAsia op archiefbeeld. Foto Wally Santana/ AP

Het Taiwanese TransAsia Airways stopt als luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf, dat vorig jaar nog negatief in het nieuws kwam toen een toestel crashte in een rivier in hoofdstad Taipei, leed in de eerste negen maanden van dit jaar een miljoenenverlies. Het bestuur trekt er daarom de stekker uit.

De beelden van het vliegtuig dat vorig jaar op zijn kant ging en dwars over een snelweg in het water stortte, gingen de wereld over. Een jaar daarvoor crashte ook al een toestel van de maatschappij. In totaal kwamen bij beide ongelukken 91 mensen om het leven. In beide gevallen trof volgens onderzoekers de piloten blaam.

Volgens het Aviation Safety Network (ASN), een database van vliegongevallen, crashten sinds 1995 zeven vliegtuigen van TransAsia Airways. Bij vier van de zeven ongelukken vielen doden.

Grote verliezen

TransAsia Airways, dat met zestien toestellen op 27 bestemmingen in voornamelijk China, Japan en Zuid-Oost Azië vloog, kwam na de ongelukken in zwaar weer terecht. Passagiersaantallen liepen terug en verliezen op. In de eerste negen maanden van het jaar leed TransAsia Airways een verlies van 2.2 biljoen Taiwanese dollars (ongeveer 64,8 miljoen euro).

Volgens topman Vincent Lin was het luchtvaartbedrijf niet in staat om op korte termijn nieuwe financiering aan te trekken om de financiële gaten af te dekken:

“De vooruitzichten boden geen rooskleuriger beeld voor de toekomst. De raad van bestuur heeft daarom het pijnlijk besluit moeten nemen om te stoppen met de bedrijfsvoering.”

TransAsia Airways is opgericht in 1951 en was de eerste privémaatschappij in Taiwan.