Sylvana Simons krijgt beveiliging

Daartoe is besloten naar aanleiding van concrete bedreigingen aan het adres van het kandidaat-Kamerlid van Denk.

Kandidaat-kamerlid Sylvana Simons bij de presentatie van het programma van Denk .
Kandidaat-kamerlid Sylvana Simons bij de presentatie van het programma van Denk . Foto: Arie Kievit/ ANP

Sylvana Simons van de partij Denk krijgt beveiliging. Daartoe is besloten naar aanleiding van concrete bedreigingen aan het adres van het kandidaat-Kamerlid. Denk heeft daarover dinsdag een persbericht verstuurd na een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Er worden volgens Denk “zichtbare en onzichtbare maatregelen” getroffen om Simons te beschermen. Ook wordt er nauw contact onderhouden met het Openbaar Ministerie (OM). Eerder liet Denk weten zich grote zorgen te maken over de veiligheid van Simons. De afgelopen dagen werd een filmpje verspreid waarin Simons’ hoofd onder meer op een foto van een beruchte Amerikaanse lynchpartij van zwarte mannen is gefotoshopt.

Maandag stelde het OM een onderzoek in naar de maker van het filmpje. Ook in mei ging het OM al met Simons in gesprek over de bedreigende reacties op haar aankondiging dat de politiek in te gaat.

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu riep premier Rutte maandag op zich met de zaak te bemoeien en de bedreigingen te veroordelen. Denk herhaalt die oproep dinsdag in haar persbericht.

“De seksistische en racistische bedreigingen die aan het adres van Denk-politica Sylvana Simons worden geuit gaan niet alleen over haar, maar vallen tevens vele andere bekende en minder bekende mensen in ons land ten deel. Dit klimaat van vijanddenken is het gevolg van hevige maatschappelijke polarisatie en een serieus gebrek aan moreel leiderschap, waarin de minister-president een de-escalerende en normerende rol zou dienen op te nemen.”

Maandag noemde vicepremier Asscher (PvdA) het filmpje“afschuwelijk” en “weerzinwekkend”. “Ik snap heel goed dat zij dit als bedreigend ervaart”, zei hij tegen de NOS. Ook andere Kamerleden lieten dinsdag hun afgrijzen blijken over het filmpje en de bedreigingen. Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd diende maandagochtend naar aanleiding van het filmpje een klacht in bij Bureau Discriminatiezaken.