Koninklijke Nederlandse Munt verkocht aan Belgisch bedrijf Groep Heylen

Foto ANP

Nederlandse euromunten zullen voortaan onder Belgisch bewind geslagen worden. De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) is door de staat verkocht aan de Belgische investeerder Groep Heylen. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De aankoop kost Groep Heylen 3,6 miljoen euro. De koper heeft al een bedrijf dat actief is in de muntenindustrie: Royal Blanking maakt rondellen, de basisschijfjes waar munten van gemaakt worden.

In april werd besloten tot verkoop van de Koninklijke Nederlandse Munt na jaren van financiële malaise. Dat had onder meer te maken met een order van peso’s uit Chili. De KNM, die stamt uit 1567, probeerde nieuwe klanten te zoeken toen de productie van munten van 1 en 2 eurocent stopte. Daarop kreeg het bedrijf een opdracht voor de productie van 850 miljoen Chileense peso’s. Maar door een kapotte verpakkingsmachine en het afkeuren van munten door de inspectie in Chili, werd het bedrijf beboet vanwege wanprestatie. Door de financiële problemen moest de staat eerder al 17 miljoen euro afschrijven.

Volgens het ministerie blijft de huidige productielocatie in Utrecht voorlopig behouden. Wel gaat Heylen op termijn op zoek naar een goedkopere locatie in de omgeving van Utrecht. Er werken 90 mensen bij de KNM. Het bedrijf slaat voornamelijk eurostuivers. (NRC)