Koninklijke Nederlandse Munt verkocht aan Belgisch bedrijf

In april kondigde de staat aan de KNM, die al jaren in de financiële problemen verkeert, te willen verkopen.

Nederlandse euromunten van de KNM met daarop de afbeelding van Koning Willem-Alexander.
Nederlandse euromunten van de KNM met daarop de afbeelding van Koning Willem-Alexander. Foto Lex van Lieshout / ANP

Nederlandse euromunten zullen voortaan onder Belgisch bewind geslagen worden. De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) is door de staat verkocht aan de Belgische investeerder Groep Heylen. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De aankoop kost Groep Heylen 3,6 miljoen euro. De koper heeft al een bedrijf dat actief is in de muntenindustrie: Royal Blanking maakt rondellen, de basisschijfjes waar munten van gemaakt worden.

In april werd besloten tot verkoop van de KNM die stamt uit 1567, na jaren van financiële malaise. Dat had onder meer te maken met een order van peso’s uit Chili.

De Koninklijke Nederlandse Munt probeerde nieuwe klanten te zoeken toen de productie van munten van 1 en 2 eurocent stopte. Daarop kreeg het bedrijf een opdracht voor de productie van 850 miljoen Chileense peso’s. Maar door een kapotte verpakkingsmachine en het afkeuren van munten door de inspectie in Chili, werd het bedrijf beboet vanwege wanprestatie. Door de financiële problemen moest de staat eerder al 17 miljoen euro afschrijven.

Nederlandsche Bank

Volgens het ministerie blijft de huidige productielocatie in Utrecht voorlopig behouden. Wel gaat Heylen op termijn op zoek naar een goedkopere locatie in de omgeving van Utrecht. Er werken 90 mensen bij de KNM. Het bedrijf slaat voornamelijk eurostuivers.

Het contract met de KNM voor het slaan van Nederlandse euromunten, zowel normale munten als verzamelexemplaren, liep tot het eind van 2017. Om Heylen meer tijd te geven zich voor te bereiden op een nieuwe aanbesteding, is dat nu met twee jaar verlengd, schrijft Wiebes.

De KNM sloeg niet alleen de munten, het bedrijf hield er ook toezicht op dat er genoeg muntgeld op de markt was en het was de aangewezen instantie om te zorgen dat er geen valsemunterij voorkomt. Die taken worden overgenomen door De Nederlandsche Bank.