Kanye West stopt tour en ligt in het ziekenhuis

Na een warrige speech over Beyoncé, Jay-Z, Hillary Clinton en Barack Obama brak Kanye West zaterdag al na 30 minuten zijn optreden af. Inmiddels is hij opgenomen in het ziekenhuis.

Kanye West tijdens zijn tour door Noord-Amerika, die hij nu afgebroken heeft.
Kanye West tijdens zijn tour door Noord-Amerika, die hij nu afgebroken heeft. Foto Kevin Winter/AFP

Nadat hij zaterdag een warrig optreden abrupt afbrak in Sacramento is rapper Kanye West deze week opgenomen in het ziekenhuis. Volgens zijn woordvoerder is de Amerikaanse hiphopartiest opgenomen met slaapproblemen en uitputtingsverschijnselen. Hij heeft ook de resterende 22 optredens van zijn tour afgezegd.

Zaterdag stak West na twee nummers een warrige speech af over onder andere Beyoncé en haar echtgenoot Jay-Z. Hij riep op om de politieke spelletjes te stoppen en vroeg Jay-Z om geen killers achter hem aan te sturen.

Ook uitte hij kritiek op president Barack Obama en Hillary Clinton:

„Het is een nieuwe wereld Hillary Clinton, het is een nieuwe wereld. Gevoelens doen er toe. En raad eens: de hele middenklasse van Amerika had een bepaald gevoel en dat hebben ze je laten weten. Gevoelens doen er toe, bro. Het is een nieuwe wereld, Barack.”

Na amper 30 minuten stopte West het concert. Hij sloot af met:

„Pers, ga je passief-aggresieve, LeBron James, racistische commentaren maar schrijven. Seizoen 4, racistische commentaren. Veel plezier. Get ready, get ready. Want de show is voorbij”.

Waarop West zijn microfoon liet vallen en van het podium ging. Bij een concert vrijdag maakte West al bekend dat, als hij gestemd had, hij op Trump had gestemd. Dit leverde hem licht boegeroep van het publiek op.

Kijk hier de hele speech van Kanye West. De tekst gaat verder onder de video.

Druk jaar

2016 is een druk jaar geweest voor West. Zijn nieuwe album The Life of Pablo kwam uit, hij lanceerde zijn kledingmerk en begon aan een grote stadiontour.

Kris Jenner, Wests schoonmoeder, zei tegen verschillende media dat de rapper ‘uitgeput’ is na een ‘slopende tour’.