‘Ik moet soms van de sigaretten terug naar de shag’

Verdienen en uitgeven

Andrew Groeneveld (53) is ondernemer, schrijver én adviseur. Hij ontwikkelde een app, geeft schrijfles en schrijft zelf ook teksten en boeken. Samen met zijn vrouw woont hij in een enorm huis in Haarlem.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik heb jarenlang rond kunnen komen van journalistiek schrijfwerk, maar om toch wat meer geld te verdienen heb ik vorig jaar met wat mensen de app ZmoolTool ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven en particulieren tegen betaling een ‘smoelenboek’ aanmaken. We zijn er net mee de markt op gegaan, dus er gaat vooral veel geld en energie in zitten. Het levert nog niet zoveel op.

„Dit geldt ook voor Laetum, het studieplatform dat ik met een paar schrijvers oprichtte voor mensen die beter willen leren schrijven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik met zowel de app, als de cursussen vanuit huis een regelmatige omzet kan draaien.

„Mijn basisinkomen wordt nu vooral gevormd door de verschillende projecten waar ik me als schrijver en journalist mee bezig houd, maar dat zijn er niet altijd even veel. Ik heb bijvoorbeeld een boek geschreven over een gehandicapte jongen en ik werkte als freelancer bij het NOS Journaal en bij de Amsterdamse stadsomroep AT5. Ik was zelfs, weliswaar in vaste dienst, hoofdredacteur van RTV Noord-Holland. Toen ik daarmee stopte, moest ik mijn freelancebestaan opnieuw opbouwen. Dat was lastiger dan ik had verwacht. Nog steeds zijn er periodes dat ik niet zoveel werk heb. Als ik dan ook nog moet wachten op een opdrachtgever die niet uitbetaalt, en als verstokte roker terug moet naar de shag, dan vraag ik me weleens af waar ik mee bezig ben.”

UIT

‘Een groot deel van de vaste lasten gaat op aan onze hypotheek: we wonen in een kast van een huis in het centrum van Haarlem. Het pand is 300 vierkante meter en bestaat uit een bovenwoning met een kantoor eronder. Toen we het huis tien jaar geleden kochten verhuurden we het kantoor deels aan andere zzp’ers, maar door de crisis werd het verloop te groot. We zagen steeds nieuwe gezichten. Daar hadden we geen zin meer in, dus sindsdien zitten we met z’n tweeën in dit grote huis. Uiteindelijk willen we misschien verhuizen naar het oosten van het land, omdat het daar zo rustig is. Maar dan moeten we eerst dit huis zien te verkopen.

„Onlangs heb ik een best dure barbecue in de vorm van een ei gekocht, dat is helemaal in. Het is er eentje die je kunt afsluiten zodat het vlees uren lang kan braden totdat je bijvoorbeeld pulled pork hebt. Ik kan het niet precies verklaren, maar ik voel me wel wat meer man als ik daarin mijn côte de boeuf aan het bereiden ben.

Lees ook de verdienen en uitgeven van vorige week: ‘Ik kan altijd nog wat bijverdienen als fotograaf’

„Verder gaat er bij mij veel geld op aan het roken, maandelijks toch snel zo’n 250 euro. Ik heb al meerdere pogingen gedaan te stoppen, maar het is er nooit van gekomen. Noem het een gebrek aan ruggengraat, het lukte simpelweg niet. Ik rook in ieder geval niet meer binnenshuis. Als ik dan ’s winters buiten sta te blauwbekken, zet dat me ook wel aan het denken. Wellicht kom ik er ooit nog van af.”