Hulpprogramma’s RTL misleiden deelnemers

Drieluik hulptelevisie Helpt hulp-tv? NRC ging op onderzoek uit en sprak met tientallen deelnemers. Dit soort programma’s haalt hoge kijkcijfers, maar de deelnemers voelen zich vaak ernstig misleid.

Foto iStock

Deelnemers aan hulptelevisieprogramma’s van RTL zijn door de makers ernstig misleid. Ook blijken kandidaten gebonden aan verregaande maar strikt geheime contracten.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC en uit gesprekken met ruim twintig kandidaten van verschillende hulptelevisieprogramma’s. Zij deden mee aan RTL-programma’s Een Nieuw Begin, Geef Mij Nu Je Angst en Herrie in de Keuken/Herrie in het Hotel. Programma’s die beloven hulp te bieden, maar dat vaak niet waarmaken.

Op televisie zien we altijd positieve verhalen en hulptrajecten waar iedereen beter van wordt. In werkelijkheid staat echter niet de hulp, maar een aantrekkelijk programma maken voorop.

Lees het eerste deel uit deze serie: Via de tv een nieuw gebit gekregen. Nu durft ze niet meer te lachen

Wie meedoet aan Geef Mij Nu Je Angst, een programma voor mensen met ernstige angst- en dwangstoornissen, kan niet stoppen tijdens de opnames. De productiemaatschappij kan tenminste „de totale productiekosten” van de aflevering „per direct” op de deelnemer verhalen, als die „om wat voor reden dan ook” besluit te stoppen. Met de pers praten zonder toestemming is niet toegestaan. Je negatief uitlaten in geen geval.

Aan kandidaten van Een Nieuw Begin, waarin deelnemers lichamelijke ingrepen ondergaan, worden beloften niet nagekomen. Kandidaten zouden in ruil voor hun verhaal op televisie „de best mogelijke psychische en cosmetische zorg” krijgen.

Lees meer over deze serie: Hulptelevisie, helpt het?

Heldere behandelplannen voor tandheelkundige ingrepen ontbreken. Vervolgbehandelingen zijn tegen de verwachtingen in voor eigen rekening. Twee van de vier vrouwen die in het programma behandeld zijn, zouden operaties (gebitsbehandelingen en een neuscorrectie) niet hebben laten uitvoeren, als ze vooraf hadden geweten wat de consequenties zouden zijn.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet momenteel onderzoek naar mogelijk „structurele problemen” bij de bij het programma betrokken tandkliniek CDC.

RTL en Blue Circle, producent van Een Nieuw Begin en Geef Mij Nu Je Angst, willen ondanks herhaaldelijk verzoek niet op inhoudelijke vragen ingaan. Ze hebben wel een schriftelijke reactie gegeven. Zo schrijven ze: „Het streven is altijd om de deelnemers van het programma hulp/aanpassingen voor langere termijn te bieden. Gedurende het gehele traject is het welzijn van de deelnemers leading bij het maken van het programma.”

 

toestel