Hof van Cassatie

Toch geen levenslange straf voor Egyptische ex-president Morsi

De Egyptische ex-president Mohamed Morsi hoeft toch niet levenslang de cel in. Het Egyptische Hof van Cassatie vernietigde dinsdag een eerdere veroordeling vanwege spionage en oordeelde dat de zaak moet worden overgedaan. Morsi werd tot de levenslang veroordeeld omdat hij staatsgeheimen zou hebben doorgespeeld aan onder meer de Palestijnse Hamas-beweging en Hezbollah in Libanon. Volgens de openbaar aanklager zou zijn Moslimbroederschap sinds 2005 hebben samengewerkt met deze groeperingen. Afgelopen week werd al een eerdere veroordeling tot de doodstraf ingetrokken. Morsi kreeg die straf na een gewelddadige ontsnapping uit de gevangenis in 2011. Ook in die zaak vernietigde het Hof van Cassatie het oordeel van een lagere rechter en wacht Morsi een nieuw proces. (Reuters)