Het werkpak van Joris Halman

Wat draag je naar je werk? En waarom? Deze week Joris Halman (33). Hij nam Kostuumhuis Kalf over van zijn ouders. De zaak heeft alles wat een mens nodig kan hebben om zichzelf te transformeren: pruiken, kleren, schmink, en een berenpak.

Foto Niels Blekemolen

Foto Niels Blekemolen

Tovertunnel

Je komt de winkel binnen via een trap, onder een hemel vol sterren – geïnspireerd op de tovertunnel uit de Mini-playbackshow. Wie je bent en wat je doet mag je achterlaten op de stoep, hier kun je worden wie je wil. Piloot, brandweerman, advocaat, SM-meesteres, jonkvrouw, ridder, prins op het witte paard of, waarom niet, een groene kikker?

Kostuumhuis Kalf is de oudste verkleedwinkel van Zwolle, dit jaar zeventig jaar oud. Of Joris zich zelf wel eens verkleedt? „Ach man!”, roept hij. „De hele dag!” Hij heeft niet één werkpak, maar een heleboel. Als kleding aan een hangertje hangt lijkt het niet zoveel, legt hij uit, maar als iemand het aantrekt komt het tot leven. Het hoort bij zijn werk om mensen te laten zien wat er mogelijk is. Joris houdt ervan ze te helpen een karakter te verzinnen.

Showbeer Bo

In een opslag onder de winkel bewaart Joris tachtig mascottepakken die hij via een webwinkel verhuurt en verkoopt: metershoge pluche pakken van levensgrote stripfiguren. Ze lijken op de pakken die je ziet in Disneyland: Alex de Leeuw, Ali de Alpaca, Thea de Theepot en het eerste mascottepak dat Joris kocht: showbeer Bo.

Een beer in een showjas, met een showhoed, en een onderhoepel voor extra vorm. Het pak bestond al, de naam nog niet. Joris bedacht die tijdens het kijken van Shownieuws, met Beau van Erven Dorens. Joris: „Clowns worden niet door iedereen leuk gevonden, showbeer Bo wel.” Showbeer Bo is een twee meter hoge allemansvriend. Hij komt op de gekste plekken: van homofeesten tot voetbalwedstrijden. Bo speelde in een supermarktreclame en liep dit jaar mee tijdens de Sinterklaasintocht in Zwolle.

Bekijk ook het werkpak van vorige week: Het werkpak van Esther Boerma-Racké, hoofdpiloot Transavia

Het leven is een spel

Iedereen kan Showbeer Bo huren, maar het pak komt met reglementen. Je mag niet praten als je het pak draagt, je communiceert door middel van gebaren. Je mag nooit in het openbaar het hoofd afzetten. Je mag het pak bovendien alleen dragen met een begeleider ernaast. Joris: „Als je omvalt is het verrekte lastig weer op te staan.” Je kijkt naar buiten via de mond. Via een gat in de keel kun je wat drinken. En na 20 minuten is het verstandig om even te pauzeren.

Joris zelf draagt het pak als hij op bezoek gaat bij mogelijke klanten, om het ijs te breken. En heel soms verhuurt hij zichzelf met het pak mee. Showbeer Bo wordt niet alleen door iedereen leuk gevonden, ook veel mensen blijken het leuk te vinden om showbeer Bo te zijn.

„Als showbeer Bo ben je onzichtbaar,” verklaart Joris. „We hebben steeds meer verantwoordelijkheden in ons dagelijks leven. In zo’n pak ben je die even kwijt. Prachtig toch? Mensen zijn geen machines. Het leven is ook om te spelen.”