Euro’s

Koninklijke Nederlandse Munt verkocht aan Belgisch bedrijf

Nederlandse euromunten zullen voortaan onder Belgisch bewind geslagen worden. De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) is door de staat verkocht aan de Belgische investeerder Groep Heylen. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De aankoop kost Groep Heylen 3,6 miljoen euro. De koper heeft al een bedrijf dat actief is in de muntenindustrie: Royal Blanking maakt rondellen, de basisschijfjes waar munten van gemaakt worden. In april werd besloten tot verkoop van de KNM die stamt uit 1567, na jaren van financiële malaise. Dat had onder meer te maken met een order van peso’s uit Chili. Na een fout in het productieproces werden die afgekeurd. Dat leverde een miljoenenstrop op. Volgens het ministerie blijft de huidige productielocatie in Utrecht voorlopig behouden. (NRC)