‘Eerst goed luisteren, dat werkt’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Marga Huis in ‘t Veld (36) deed het gewoon. Ze stopte als communicatie-adviseur en werd coach.

nee

Hoogtepunt: „Als ik naar mijn eigen praktijk rijd denk ik bijna altijd: wat een gave dag is dit.”

Dieptepunt: „Het eerste half jaar had ik nog nauwelijks klanten en twijfelde ik of het wel zou gaan lukken.”

Een gouden toekomst

„Zeventien jaar was ik toen ik een studie moest kiezen, maar ik had geen idee. Jij schrijft altijd graag verhalen, zei mijn broer. En dus ging ik journalistiek en communicatie studeren. Na mijn stage bij een grote verzekeringsmaatschappij kreeg ik daar een goede baan aangeboden. Iedereen was heel tevreden en er lag een gouden toekomst voor me klaar. Ik verdiende goed, kreeg korting op mijn verzekering en ik zou steeds grotere projecten gaan leiden.”

Hoog sensitief

„Tijdens een vakantie in Mexico dacht ik op het strand voor het eerst in mijn leven: wat wil ik zelf eigenlijk? Ik had me als hoog sensitief kind altijd aangepast aan mijn omgeving, nu wilde ik andere kinderen helpen éérder eigen keuzes te maken. Als ik kinderen om mij heen zag die niet goed werden begrepen, trok ik me dat enorm aan. Bij thuiskomst volgde ik naast mijn baan een opleiding tot kindercoach en schreef me in bij de Kamer van Koophandel.”

Lees ook de carrièreswitch van vorige week : ‘Het prototype testte ik op mijn vrienden’

Buikpijn

„Ik hoopte dat er een natuurlijk moment zou komen waarop ik kon stoppen met mijn baan, maar dat moment kwam natuurlijk niet vanzelf. Intussen reed ik met steeds meer buikpijn naar de verzekeringsmaatschappij. Eenmaal daar dacht ik: wat ben ik hier eigenlijk aan het doen? Nog steeds onzeker stelde ik mijn leidinggevende voor om te gaan freelancen als communicatieadviseur. Hij doorzag me en vroeg: wat wil je nu echt? Fulltime kindercoach zijn, zei ik zonder na te denken. Daarmee was de kogel door de kerk.”

Goed luisteren

„Mijn eerste klant was een jongetje van zeven wiens opa was overleden. Ik had van tevoren precies bedacht welke oefeningen ik met hem zou doen, maar hij ging zitten en zei op alles nee. In mijn vorige werk was ik gewend planningen te maken, nu moest ik het toch echt anders aanpakken. Dit kind was boos, natuurlijk wilde hij niet zomaar meedoen. Eerst goed naar hem luisteren, dat werkte wel. Inmiddels heb ik al heel veel kinderen en ouders zien opbloeien.”