Edison Klassiek Oeuvreprijs

Voor de ‘nog volop actieve’ Bernard Haitink (87)

Bernard Haitink (87) krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs. Hij zal zijn Edison aanstaande zondag in ontvangst nemen tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO2 om 18.10 uur. Volgens de jury waren de vergaderingen over de oeuvreprijs dit jaar extreem kort, „om niet te zeggen: non existent.” De jury doelt daarmee op de grote betekenis van Bernard Haitink voor het Nederlandse en internationale muziekleven. Haitinks leven in de muziek omspant ruim zes decennia. Juryvoorzitter Mischa Spel, tevens muziekredacteur van NRC, wijst ook op Haitinks nog zeer actieve status als dirigent. „Bernard Haitink is nog volop actief, op het allerhoogste niveau. Dit seizoen leidt hij wereldorkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk, het LSO, Chamber Orchestra of Europe, Tonhalle Orchestra Zürich en de orkesten in Chicago en Boston.” Zelf zei Haitink daarover in NRC: „Het zal een mengeling zijn van het vak niet los kunnen laten en het gevoel dat je nog iets te geven hebt.” (NRC)