Duizenden ontvluchten Birma om etnisch geweld

Zeker drieduizend vluchtelingen staken de grens met China over na een geweldsuitbraak in het noorden van Birma.

Birmese Rohingya-vluchtelingen steken de grens over met Bangladesh. In het noorden ontvluchtten duizenden Birmezen de grensstreek na gevechten tussen rebellen en het regeringsleger.
Birmese Rohingya-vluchtelingen steken de grens over met Bangladesh. In het noorden ontvluchtten duizenden Birmezen de grensstreek na gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. Foto: Mohammed Ponir Hossain / Reuters

Door etnisch geweld in Birma is een vluchtelingenstroom op gang gekomen richting buurlanden China en Bangladesh. Zeker drieduizend Birmezen ontvluchtten het noorden van het land sinds vier etnische rebellengroepen de wapens opnamen tegen het Birmese regeringsleger. Aan de grens met Bangladesh staken ook honderden vluchtelingen over, zo meldt persbureau Reuters.

In het noorden vielen gewapende rebellen afgelopen zondag veiligheidstroepen van het regeringsleger aan, waarbij afzwaaiende granaten ook aan de Chinese kant van de grens vielen. Bij de aanval op politieposten en een belangrijk zakencentrum vielen acht doden en zeker 29 gewonden. Birma’s machtigste rebellenbeweging, het Kachin Onafhankelijkheidsleger (KIA) sloot zich aan bij drie kleinere rebellengroepen die al sinds vorig jaar in de grensregio vechten tegen het Birmese regeringsleger.

Gewonde Birmese vluchtelingen werden volgens de Chinese staatskrant China Daily naar ziekenhuizen in de grensprovincie Yunnan gebracht. De Chinese autoriteiten hebben troepen aan de grens in staat van paraatheid gebracht, en de strijdende partijen in buurland Birma opgeroepen om terughoudend te zijn en de situatie te deëscaleren.

Lees ook: Suu Kyi wil eindelijk vrede met minderheden

De gewelduitbraak in het noorden van Birma is opnieuw een flinke tegenvaller voor de acht maanden oude regering, die informeel geleid wordt door Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. De sterke vrouw van Birma wil vrede sluiten met de minderheden in haar land, maar lijkt daar voor alsnog niet in te slagen.

Onrust in West-Birma

Vorige week laaide een etnisch conflict op in het westen van Birma, waar veel Rohingya wonen; een islamitische minderheid die in Birma vervolgd wordt. Het regeringsleger startte een antiterreuractie nadat Rohingya-rebellen aanslagen hadden gepleegd op controleposten van veiligheidstroepen.

Bij deze actie, waarbij helikopters en grondtroepen worden ingezet, zijn tot op heden zeker 86 doden gevallen. Volgens hulporganisaties zijn zo’n 30.000 Rohingya uit hun huis verdreven door het geweld, van wie er dinsdag enkele honderden de grens met Bangladesh zijn overgestoken.