Opinie

Dubro

Ik moest iemand interviewen maar mijn oren waren verstopt, een kwaal die de laatste jaren met de verkoudheid komt en waar volgens doktoren niets aan te doen is. „Afwachten tot ze het weer doen”, schreeuwde mijn huisarts. „Het kan zijn dat je tevoren een plop-geluid hoort.”

Een vriend die bij de radio werkt, kwam met de volgende suggestie: vul een lege fles afwasmiddel met lauw water en zout en spuit die dan met kracht leeg in je oren. Hij had het van een bekend radiohoofd dat in de wintermaanden slechthorend was.

Omdat wij, vanwege het hebben van een afwasmachine, tabletten gebruiken, had ik bij de buurtwinkel een fles afwasmiddel gekocht. Ik stond al bij de gootsteen toen de vriendin erover begon hoe zonde het was om zomaar afwasmiddel door het putje te spoelen. Even later belde ik aan bij de buren om te vragen of ze misschien een lege of bijna lege fles afwasmiddel hadden. De buurman moest het navragen bij de buurvrouw, die toevallig in de keuken stond.

„Wij hebben een halfvolle fles Dreft”, zei hij even later.

Ik liet hem een volle fles van het merk Dubro zien en vroeg of ze wilden ruilen.

„Nee”, zei hij, „In dit huis wassen wij af met Dreft. Hoezo zouden wij onze Dreft ruilen voor Dubro? Waarom zouden we dat doen?”

Ik legde hem uit wat ik van plan was, maar ook daarna bliefde hij mijn afwasmiddel niet.

„Ik hoef dat afwasmiddel niet. En achter die zin stond een punt.”

Thuis spoelde ik het Dubro-afwasmiddel alsnog door de gootsteen, waarna ik mezelf meerdere keren injecteerde met de zoutoplossing. Daarna hoorde ik ‘half’. Dat wil zeggen: tijdelijk hoorde ik van alles, maar de boel kon ook zomaar weer dichtslaan.

Ik belde mijn radiovriend en vroeg hoe het bekende radiohoofd dat probleem oploste. Het antwoord: „Die heeft altijd een fles afwasmiddel bij zich.”

Gisteren was dat interview. Het was heel gezellig, maar ik verstond niets. Na een half uur onderbrak ik het gesprek. Ik heb mezelf toen op het toilet behandeld. Ik zie mezelf nog staan voor de spiegel met een fles Dubro aan het oor terwijl mijn gesprekspartner binnenstapte. Even later gingen we gewoon door met het interview. Het kwam niet eens ter sprake.