Dow Jones sluit voor het eerst boven 19.000 punten

De koers steeg vandaag met 0,35 procent naar een recordtotaal van 19.023,91. Beleggers zijn enthousiast over plannen van Donald Trump.

Een koersmonitor laat de koers van de Dow Jones zien, die net door de grens van 19.000 punten is heengegaan.
Een koersmonitor laat de koers van de Dow Jones zien, die net door de grens van 19.000 punten is heengegaan. Foto Spencer Platt/AFP

De Amerikaanse aandelenindex Dow Jones is dinsdagmiddag Amerikaanse tijd voor het eerst gesloten boven de 19.000 punten. De koers steeg dinsdag met 0,35 procent naar een recordtotaal van 19.023,91 nadat beleggers enthousiast reageerden op de plannen van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump.

De Dow Jones ging dinsdagochtend direct na de beursopening in Amerika door de historische grens van 19.000 punten heen. Het record zat er al een tijdje aan te komen nu de angst op de markten na de verkiezing van Trump is omgeslagen in optimisme. Beleggers zien kansen in de plannen van Trump, die belastingtarieven wil verlagen, uitgaven aan infrastructurele projecten wil verhogen en minder regulering wil voor banken.

Volgens economieredacteur Mark Beunderman werd Trump eerst als “politiek risico” gezien, maar nu als kans:

“Een land met rokende kolencentrales en grote bouwputten, waarin bankiers en farmaceutische bedrijven ongebreideld hun gang kunnen gaan. Dit is het land van president Donald Trump, dat beleggers nu voor zich zien. En waar ze zich, deels verlekkerd en deels bezorgd, op voorbereiden.”

Lees ook: Op de markten tekent zich het Amerika van Trump af

Eerste besluiten

Trump maakte dinsdag bekend welke maatregelen hij het eerst wil gaan nemen. Zo zal hij de VS terugtrekken uit het handelsverdrag TTP en wil hij in plaats daarvan bilaterale verdragen sluiten die volgens hem voor meer banen in Amerika moeten zorgen. Ook wil hij duurzame regelgeving rond de winning van schaliegas en kolen verminderen. Dat zou veel “goedbetaalde banen” moeten opleveren, aldus Trump.

Lees ook: Trump wil op dag één van handelsverdrag TPP af

De Dow Jones is de graadmeter van de dertig belangrijkste bedrijven die aan de Amerikaanse beurs zijn genoteerd. Niet alleen de Dow Jones, maar ook andere Amerikaanse beurskoersen stijgen door het enthousiasme van beleggers over Trump. De S&P 500 bankenindex, momenteel op een puntenstand van boven de 2.200, stond vlak na de verkiezing van Trump al 10 procent hoger dan voor de verkiezingen.