Longreads

De ‘geldmachine’: op zoek naar het gefluister van de markt

Weinig investeringsfondsen zijn zo winstgevend als Medallion, met een jaarlijks rendement van 40 procent.

Foto: iStockphoto

Het is een soort zwarte doos, waar geld uitkomt elke keer dat je schudt. En niet een paar euro, maar miljarden euro’s per keer. Het Medallion Fund van het Amerikaanse bedrijf Renaissance Technologies is misschien wel het meest winstgevende investeringsfonds op aarde. Financieel persbureau Bloomberg probeerde uit te zoeken hoe dat kan.

Gemiddeld groeit het kapitaal in Medallion met ongeveer 80 procent per jaar. Of simpeler gezegd: voor elke miljard euro die erin gaat, komt er twaalf maanden later 1,8 miljard euro weer uit. Niet dat al die winst ook weer terugkomt bij de leden. Zo’n 44 procent van de winst wordt ingehouden als vergoeding.

Ondanks de hoge kosten is Medallion nog steeds een soort geldmachine, schrijft Bloomberg. Gemiddeld zien deelnemers hun inleg elk jaar met bijna 40 procent vermeerderen. Wie bij oprichting in 1988 duizend dollar had ingelegd, had nu 13.830.598 dollar (ruim 13 miljoen euro) teruggekregen. Geen wonder dat iedereen het geheim van Renaissance probeert te achterhalen.

Een algoritme van miljoenen regels

Voor een groot deel heeft het succes van Medallion te maken met de manier waarop Renaissance geld investeert. Het bedrijf doet aan quant investing: met behulp van enorme cijferreeksen zoekt Renaissance naar de oorzaak van ontwikkelingen op de markt. Die zijn voor menselijke beleggers vaak niet waar te nemen, schrijft Bloomberg:

“Het doel is […] om te zoeken naar de verborgen signalen in de ruis van de financiële markten. Vaak is het niet meer dan gefluister, maar het draagt bij aan hoe de prijs van een aandeel, een obligatie of de olieprijs zich ontwikkelt.”

Die factoren verwerkt de investeerder tot één reusachtig algoritme, een code die enkele miljoenen regels beslaat. Renaissance is zeker niet de enige die op deze manier werkt, maar op de een of andere manier is het bedrijf er beter in dan de concurrentie. Een deskundige zegt daarover:

“Zij zijn de top van quant investing. Geen van de anderen komt ook maar in de buurt.”

Lees meer over hoe dat kan in “Inside a Moneymaking Machine Like No Other” bij Bloomberg (Leestijd: ongeveer 17 minuten, lengte: 4.100 woorden).