‘Celstraf Nederlandse journalist in Panama verhoogd’

Ornstein moet niet twintig maanden, maar bijna 3,5 jaar de cel in. Een reden voor de verhoging is volgens zijn advocaat niet gegeven.

De skyline van Panama-Stad.
De skyline van Panama-Stad. Foto: Koen van Weel / ANP

De Nederlandse journalist Okke Ornstein moet niet twintig maanden de Panamese cel in, maar drie jaar en vier maanden. Een reden hiervoor is niet gegeven. Dat laat zijn advocaat weten aan nieuwssite NU.nl.

Ornstein schrijft op zijn weblog Bananama Republic over corruptie in Latijns-Amerika. Hij schreef onder meer over dubieuze zakelijke praktijken van de Canadese zakenman Monte Friesner.

Friesner, die in de Verenigde Staten werd veroordeeld wegens corruptie, klaagde de Nederlandse journalist jaren geleden aan vanwege laster en smaad. Ornstein werd in 2012 tot twintig maanden cel werd veroordeeld. Ondanks dat Ornstein ook na de veroordeling in Panama woonde, werd hij vorige week dinsdag plotseling opgepakt op de luchthaven van Panama-Stad.

Geen reden gegeven voor verhoging straf

Volgens advocaat Channa Samkalden werd de zwaardere straf Ornstein mondeling medegedeeld, en werd hem niet verteld waarom hij langer vast komt te zitten. Ook zou hij de straf van twintig maanden ook nooit formeel hebben gehoord.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet bij Ornsteins arrestatie weten dat er op “verschillende niveaus” in Panama aandacht wordt gevraagd voor zijn zaak.