Magnus Carlsen werd roekeloos, nu dreigt hij zijn wereldtitel te verliezen

Schaken In de achtste partij om de wereldtitel nam de Rus Sergej Karjakin verrassend een voorsprong op regerend kampioen Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen tijdens zijn wedstrijd tegen Sergej Karjakin.
Magnus Carlsen tijdens zijn wedstrijd tegen Sergej Karjakin. Foto Richard Drew/AP

Eindelijk kwam er een doorbraak in de tweekamp in New York tussen Magnus Carlsen en Sergej Karjakin, maar op een manier die weinig schaakliefhebbers hadden verwacht. Na zeven remises won de Russische uitdager Karjakin de achtste partij. Hij leidt de strijd om de wereldtitel nu met 4½ - 3½.

Meteen was te zien hoe de nederlaag Carlsen aangreep. Na een partij praat hij altijd even met de Noorse televisie en Karjakin met de Russische media. Daarna gaan ze samen naar de persconferentie. Maar deze keer poeierde Carlsen de Noren af. Hij ging meteen naar de persconferentie en na een paar minuten wachten op Karjakin zei hij tegen zijn manager dat hij het niet meer uithield. Hij stormde weg en kwam niet meer terug. Dat het missen van de persconferentie hem, als de organisatoren erg streng zijn, een boete kan opleveren van 60.000 dollar, zal zijn minste zorg zijn geweest.

Sensationele partij

Het was een sensationele partij. De spanning steeg, het peil daalde. Carlsen versloeg zichzelf door absoluut te willen winnen. Karjakin zei het na afloop ook: Carlsen had het spel bepaald en hij had van Carlsens ambitie gebruik kunnen maken.

Wat in de eerste fase van de partij nog als gezonde ambitie van Carlsen kon worden gezien, werd later pure roekeloosheid. Hij bleef op winst spelen in situaties waarin hij al blij had moeten zijn met remise.

Het had er al twee keer eerder in de match de schijn van alsof Carlsen niet besefte dat ook zijn tegenstander het recht had een partij te winnen. Hij verliest ook zo zelden dat hij zich misschien onkwetsbaar waande.

Er kwam verschrikkelijke tijdnood voor beide spelers. Carlsen had vrijwel verloren gestaan, maar kwam na fouten van Karjakin terug in de partij. Hij moet geschokt zijn geweest door de emoties van de tijdnoodfase, want juist toen hij weer ruim bedenktijd had, maakte hij een paar fouten achter elkaar.

Carlsen is aan zijn derde match om het wereldkampioenschap bezig; in zijn twee matches tegen Anand verloor hij één keer, in 21 partijen. Een achterstand had hij toen nooit.

Nu heeft hij nog vier partijen om de opgelopen achterstand in te halen. Het zal niet makkelijk zijn en als het hem niet lukt is er een nieuwe en onverwachte wereldkampioen: Sergej Karjakin, die toen hij zeven jaar was al op de Russische televisie zei dat hij wereldkampioen wilde worden.

Carlsen - Karjakin, achtste partij na zwarts 48ste zet.

231116SPO_WK8

Zie diagram

Na fouten over en weer is de stelling gelijk, maar Carlsen is de kluts kwijt. 49. Da5 Na 49. e5 had wit niet verloren. 49…Dc5 50. Da6 Pe5 51. De6 51. Db7+ was een betere kans. 51…h5 52. h4 Nu gaat het snel, maar wit was al verloren. 52…a2 Wit gaf op wegens de mataanval 53. Dxa2 Pg4+ 54. Kh3 Dg1.