Recensie

Recensie

Blijf zo lang mogelijk in beweging door gummiberen te pletten

Nieuwe games Geen zin om je komende maand als Sinterklaas of Kerstman te verkleden? Kruip voor de afwisseling in de huid van een avontuurlijke alchemist of een Mexicaanse worstelaar.

De edele sport van het Mexicaanse ‘vrij worstelen’, oftewel lucha libre, kenmerkt zich door de kleurrijke maskers en de extreem acrobatische manoeuvres. Ondanks het feit dat Amerikaans worstelen (met flamboyante types als de boa-dragende Hulk Hogan, sokpop sprekende Mankind en griezelige Sting) een veel rijkere voedingsbodem biedt voor spot, lijken luchadores altijd aan het kortste eindje te trekken. In de Amerikaanse popcultuur komen de worstelaars er sympathiek, maar vaak belachelijk en lachwekkend vanaf. Dat is ook het geval in Burrito Bison Launcha Libre. Het feit dat dit een steengoede game is, maakt deze culturele faux-pas maar deels goed. Het spel is het best te beschrijven als een horizontale versie van legendarische browsergame Hedgehog Launch. En net zoals bij die klassieker zal je zo gefascineerd zijn door de rondstuiterende worstelaar dat de tijd voorbijvliegt. Je moet jezelf vanuit een ring lanceren en zo lang mogelijk in beweging blijven door gummiberen te pletten en ballonnen kapot te prikken. Dat verveelt niet, maar de stereotypen vervelen wél.