Bijna twee miljoen aan claims om sluiten Merwedebrug

De brug is sinds 11 oktober gesloten voor vrachtverkeer. Er werden tot op heden acht schadeclaims ingediend.

De Merwedebrug bij de A27.
De Merwedebrug bij de A27. Foto: Remko de Waal / ANP

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft bijna twee miljoen euro aan schadeclaims ontvangen vanwege het sluiten van de Merwedebrug. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De brug op de A27 bij Gorinchem is sinds 11 oktober gesloten voor vrachtverkeer.

Maandag beantwoordden minister Schultz en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) vragen van de Tweede Kamer over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport 2017 (MIRT). Hieruit bleek dat er tot en met 5 november vijf verzoeken tot nadeelcompensatie zijn ontvangen met een totale waarde van rond de 18 miljoen euro. Navraag bij het ministerie leert dat het gaat om een tikfout: het totale bedrag ligt namelijk niet op 18, maar op 1,8 miljoen euro. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het aantal claims inmiddels opgelopen tot acht en ligt het bedrag rond de 1,84 miljoen euro.

Lees ook: Dichte brug is ‘een drama’ voor truckers.

Haarscheurtjes

De haarscheurtjes die in de draagconstructie van de Merwedebrug werden ontdekt, zijn vermoedelijk tekenen van overbelasting. Hierop werd de brug verboden terrein voor alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton.

Op zaterdag 22 oktober werd begonnen met de reparatie van de brug. Minister Schultz kondigde een compensatieregeling aan voor transportbedrijven die nu geen gebruik kunnen maken van de brug. Het ministerie liet tevens eerder weten te hopen dat de brug begin december weer volledig beschikbaar is.