Brabantse gemeenten richten vizier op criminele autoverhuurbedrijven

Foto ANP / Koen Suyk

Drie gemeenten in Brabant zijn van plan een vergunningsplicht voor autoverhuurbedrijven in te voeren. Daarmee willen ze het gebruik van huurauto’s door criminelen aanpakken.

Breda, Roosendaal en Tilburg vinden de vergunningen voor autoverhuurders nodig omdat beroepscriminelen vaak gebruikmaken van gehuurde auto’s. Zulke auto’s vallen niet op, staan niet op naam van de bestuurder en kunnen snel gewisseld worden. Dat maakt ze ideaal om bijvoorbeeld drugs te smokkelen.

De politie in Zuid-Nederland pleit er daarnaast voor huurauto’s te voorzien van onderscheidende kentekenplaten, door ze bijvoorbeeld een afwijkende kleur te geven. De politie denkt dat opvallende nummerborden huurauto’s minder aantrekkelijk maken voor criminelen, die immers in de anonimiteit willen blijven. De politie Zeeland-West-Brabant heeft bij het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing subsidie aangevraagd voor onderzoek naar de haalbaarheid van het idee.

De vergunningsplicht en de aparte kentekens moeten ertoe leiden dat autoverhuurbedrijven minder heimelijk gaan werken.

Vergunningsplicht

Het merendeel van de autoverhuurbedrijven in het zuiden is niet als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sommige staan bijvoorbeeld geregistreerd als garage. De politie Zeeland-West-Brabant deed recentelijk onderzoek naar autoverhuurbedrijven en criminele klanten. Van sommige verhuurders heeft 98 procent van de klanten criminele antecedenten.

Lees ook het achtergrondstuk: Criminelen in Brabant vind je via hun huurauto’s

Om dit soort bedrijven te stoppen, wil burgemeester Peter Noordanus van Tilburg per 1 januari een vergunningsplicht. Die vergunning krijgt een bedrijf alleen als het aan gemeentelijke voorwaarden voldoet. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) is voorstander van de aanpak van dubieuze autoverhuurders.