Bam! Even voor de lunch die taak afmaken

Focus Het nieuwste wapen tegen afleidingen op het werk: een knop. Nederlandse start-up Saent probeert de psyche van de mens er mee te kraken.

Foto iStock

Wetenschappelijk gezien bestaat er geen twijfel meer over: hoewel we denken dat we er hartstikke goed in zijn, is multitasken de grote vijand van productiviteit. We worden er dommer van, trager en gestresster bovendien. Maar zelfs als we dat zouden willen, ontkomen we niet aan de talloze notificaties die ons continu wegtrekken bij waar we mee bezig zijn. Het signaal voor een nieuwe e-mail, belletje of Facebook-like is zo vormgegeven dat ons brein er direct op aanslaat.

Er zijn talloze apps om die dagelijkse digitale afleidingen tegen te gaan. In de simpelste uitvoering blokkeren ze notificaties en moedigen ze aan tot het afwerken van takenlijstjes. De gratis app Saent, een Nederlands idee, doet dat ook, maar probeert nog slimmer te zijn. Net als bij veel andere productiviteitsapps geef je bij Saent zelf aan welke sites en apps bij je taak horen en welke je afleiden – denk aan e-mail, Facebook of Twitter. Als je toch even Facebook aanklikt, krijg je een groot rood scherm te zien met de boodschap dat je op het punt staat te zondigen. En voor wie écht in opperste concentratie moet werken is er een ‘Monk-mode’, waarmee geen enkel signaal binnenkomt.

Lees ook: De magie van lijstjes maken

Om betere gewoonten te stimuleren maakt de app gebruik van een paar neuropsychologische trucjes. De software praat bijvoorbeeld in gewonemensentaal (‘Wat zullen we deze middag doen, Rens?’ ‘Weet je zeker dat je dit wil doen, en daarmee je taak wil verlaten?’), waardoor gebruikers minder geneigd zouden zijn waarschuwingen te negeren. Pauzes worden net zo strikt ingepland als taken en bij afronding van een taak volgt een beloning in de vorm van punten. En de belangrijkste troef: er is een speciale knop die je bij je werkplek legt. Met één druk op de witte ‘druppel’ (los verkrijgbaar voor 46 euro) zet je alle afleidingen uit.

Hoe gaat een knop ons helpen beter te werken?

Mede-oprichter Tim Metz: „Fysieke handelingen helpen bij het aanleren van nieuw gedrag. Ze herinneren je er namelijk aan, beter dan virtuele aanmoedigingen dat doen. We willen dat het een nieuwe gewoonte wordt Saent te gebruikt om beter te werken. Anders is dit de zoveelste productiviteitsapp op je computer, waar je na een tijdje niet meer naar omkijkt. Onze gedachte is dat je die knop op je bureau ziet liggen en er op wíl drukken. Bam!

En? Doen mensen dat?

„Ja. Als we kijken naar onze actieve gebruikers zien we dat het grootste deel naast de app ook de knop heeft. Je kunt hier geen conclusies aan verbinden, mensen die iets kopen zijn waarschijnlijk vaker trouwe gebruikers, maar dit zijn voortekenen die ons het vertrouwen geven dat de knop nuttig is. Bovendien: de knop heeft een lichtbalkje waaraan je kunt zien hoe ver in je taak je gevorderd bent. Misschien houdt dat collega’s tegen die op het punt staan je te storen . Nu doen we daar nog vaak zo’n grote hoofdtelefoon voor op.”

Waarom is productiviteit zo’n populair thema geworden?

„We kunnen steeds minder uit onszelf halen. Ik begon me zo’n negen jaar geleden over mijn eigen productiviteit zorgen te maken. Ik vergat veel op een dag, naarmate ik meer e-mails kreeg. En ik denk dat het probleem sindsdien alleen maar groter is geworden. Robots kunnen straks eenvoudige taken van ons overnemen, de mens moet het dan hebben van zijn creatief denkvermogen. Je kunt het belachelijk vinden een knop te kopen of app te downloaden die je helpen dat vermogen zo goed mogelijk te benutten, maar ik vind het juist triest dat we ons door bedrijven als Facebook laten hinderen. Programmeurs en ontwerpers in Silicon Valley maken hun software zo dat je er automatisch in wordt getrokken. Maar technologie kan ook hélpen. En niet alleen op kantoor, trouwens.”

Niet?

„Nee. Onze app vraagt bijvoorbeeld aan het begin van de dag hoe laat je straks naar huis wil gaan. Als het zo laat is, word je aan dat voornemen herinnerd.”

Hoe sterk leidt je smartphone je aandacht af? Tech-redacteur Wouter van Noort probeerde het voor je uit.


Video: Joram Bolle en Elze van Driel