Anti-Zwarte Piet-activist Afriyie doet aangifte tegen politieagenten

Volgens Afriyie werd er bij zijn aanhouding tijdens een demonstratie in Rotterdam geweld toegepast dat noch noodzakelijk noch proportioneel was.

Afriyie arriveert eerder dit jaar bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas.
Afriyie arriveert eerder dit jaar bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas. Foto: Koen van Weel / ANP

Anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie heeft aangifte van mishandeling gedaan tegen verschillende politieagenten. Volgens Afriyie werd er bij zijn aanhouding tijdens een demonstratie in Rotterdam geweld toegepast dat noch noodzakelijk noch proportioneel was.

Afriyie was onderdeel van een groep van circa tweehonderd mensen die op 12 november in Rotterdam demonstreerden tegen Zwarte Piet. Omdat daar een demonstratieverbod gold werden uiteindelijk bijna tweehonderd mensen gearresteerd, waaronder Afriyie en zijn advocaat Michiel Pestman.

Lees ook een reconstructie van deze dag: Waarom werden alle anti-Zwarte Piet-betogers in Rotterdam gearresteerd?

Volgens een persbericht geplaatst op de site van de anti-racisme stichting Nederland Wordt Beter richt de aangifte van Afriyie zich specifiek op het geweld dat gebruikt werd op het moment dat de activist door agenten uit een stadsbus wordt getrokken. Op videobeelden van dat moment is te zien hoe agenten knuppels inzetten. Volgens Afriyie toont het filmpje hoe de politie buitensporig geweld toepast.

De gemaakte beelden tonen aan dat het door verschillende politie-agenten gebruikte geweld niet alleen niet noodzakelijk was, Afriyie bevond zich immers al in de bus met arrestanten, maar ook volstrekt disproportioneel, waarbij ontegenzeggelijk de grenzen van het strafrecht zijn overschreden.

Afriyies advocaat Pestman toonde zich tegen de NOS eerder al verbolgen over het optreden van de politie op 12 november. Volgens Pestman was er grote onduidelijkheid over het demonstratieverbod en werd Afriyie ten onrechte naar de groep demonstranten gesleept en opgepakt. Pestman meldde toen al dat de zaak wat hem betreft “een staartje” krijgt.

Lees ook een opiniestuk van Britta Böhler: Nederland is te bang voor demonstraties

Het was dit jaar de derde keer dat Afriyie gearresteerd werd tijdens een anti-Zwarte Piet demonstratie. Ook in 2011 en 2014 werd de activist aangehouden. Eerder dit jaar werd Afriyie ontslagen van rechtsvervolging, nadat het OM hem wilde vervolgen voor mishandeling van een politieagent in november 2014. De rechter bepaalde op 6 oktober dat de arrestatie van Afriyie destijds onrechtmatig was en er disproportioneel politiegeweld werd gebruikt. Het OM gaat in beroep tegen deze uitspraak.