Wilders komt deze week toch naar rechtbank

Advocaat Geert-Jan Knoops rondt vandaag zijn pleidooi af. Volg hier de tweets van NRC-verslaggever Petra de Koning.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Geert Wilders, vrijdag in de rechtbank op Schiphol voor het pleidooi met de reactie op de strafeis tegen de PVV-leider.
Geert-Jan Knoops, de advocaat van Geert Wilders, vrijdag in de rechtbank op Schiphol voor het pleidooi met de reactie op de strafeis tegen de PVV-leider. Foto: Remko de Waal / ANP

PVV-voorman Geert Wilders zal zich later deze week toch vertonen bij het proces dat tegen hem gevoerd wordt. Dat heeft Wilders maandag laten weten op Twitter, op de dag dat zijn raadsman Geert-Jan Knoops zijn pleidooi afrondt.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ik zal de rechtbank nog toespreken later deze week. In mijn laatste woord bij het proces tegen de vrijheid van meningsuiting.

Eind oktober had Wilders nog aangegeven niet bij het proces te zullen zijn. Als reden gaf hij daarvoor op in een open brief:

“Politieke discussies voer ik op de plek waar het politieke debat thuishoort: in ons parlement. En niet in de rechtbank.”

Maandag werd in de rechtbank bij Schiphol het proces hervat. Advocaat Knoops vervolgt zijn pleidooi, waarmee hij vrijdag aftrapte. Toen zei Knoops dat zijn cliënt “een open discussie” moet kunnen voeren over maatschappelijke problemen. Wilders wordt vervolgd om zijn oproep over ‘minder, minder Marokkanen’.

Lees ook: Waarom staat Wilders weer voor de rechter?

Namens NRC is verslaggever Petra de Koning aanwezig in de rechtbank. Volg hieronder haar tweets.