Wapenstilstand in Jemen niet verlengd

Zaterdag ging een 48-uur durend bestand in. Saoedi-Arabië beschuldigt de Houthi-rebellen van het schenden van het bestand.

Inwoners gaan tijdens het staakt-het-vuren dit weekend naar de markt in Sana'a. Foto Mohamed al-Sayaghi / Reuters

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië verlengt de wapenstilstand in Jemen die afgelopen zaterdag inging niet. Dat meldt persbureau AFP op basis van een woordvoerder van de coalitie. De wapenstilstand gold voor 48 uur en zou volgens de Saoediërs worden verlengd als alle strijdende partijen zich eraan zouden houden, maar dat is niet gebeurd.

Het is al het derde staakt-het-vuren in Jemen dit jaar dat geen stand houdt. Gedurende de 48 uur zijn er meerdere schendingen geweest. Zo zouden de shi’itische Houthi-rebellen hebben voorkomen dat voedselhulp de stad Taiz in het westen van Jemen kon bereiken. Het toelaten van voedselhulp was een van de voorwaarden van het bestand. Ook hebben de rebellen raketten afgeschoten op Saoedi-Arabië.

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië heeft luchtaanvallen uitgevoerd op dorpjes in Noord-Jemen. Beide partijen zeggen dat hun acties kwamen in reactie op schendingen van het bestand door de tegenstander.

Officieel zou het bestand tot 12.00 uur plaatselijke tijd gelden. De Jemenitische hoofdstad Sana’a werd maandagochtend bestookt door coalitievliegtuigen. Sanaa is in handen van de Houthi-rebellen sinds de oorlog begin 2015 uitbrak. Bij de oorlog tussen de Houthi-rebellen - gesteund door Iran - en de regering van president Hadi in ballingschap - gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië - zijn volgens de VN al meer dan tienduizend doden gevallen.

    • Joram Bolle