Vijf jaar cel voor verkrachting Nicole van den Hurk

Doodslag acht de rechtbank echter niet bewezen. Het OM eiste vorige maand nog 14 jaar cel voor verkrachting én doodslag.

Foto Rob Engelaar / ANP

Jos de G. moet vijf jaar de cel in voor de verkrachting van de vijftienjarige Nicole van den Hurk in 1995. Hij is echter vrijgesproken van doodslag. Het Openbaar Ministerie vroeg vorige maand nog om veertien jaar cel voor verkrachting én doodslag.

De rechtbank in Den Bosch stelt weliswaar dat “de feiten en omstandigheden” richting de verdachte wijzen, maar dat er behalve de spermasporen geen aanvullend bewijs is dat De G. ook overging tot doodslag. Daarmee kan niet worden uitgesloten dat Van den Hurk door een ander om het leven is gebracht en daarom is besloten over te gaan tot vrijspraak van doodslag.

Twitter avatar jeadvocaat Richard Korver Verdachte heeft doodslag bloot ontkend, verder geen argumenten aangedragen. Nemo tenetur staat in de weg aan ethisch verwerpelijke zwijgen.
Twitter avatar jeadvocaat Richard Korver Aldus de rechtbank. Rechtbank meent dat feiten en omstandigheden in richting verdachte wijzen, maar er is n mogelijkheid dat n ander t
Twitter avatar jeadvocaat Richard Korver Gedaan heeft en spreekt dus vrij.

Het is nog niet bekend of het OM in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, maar volgens persofficier Juliette Nederlof ligt dat voor de hand. Een definitief besluit is echter nog niet genomen, zo verklaarde ze tegenover persbureau ANP.

De uitspraak van het vonnis werd met veel onbegrip ontvangen door de nabestaanden van Van den Hurk:

Twitter avatar PimSedeeRTL Pim Sedee Verdachte van doodslag vrijgesproken. Moeder zegt “mijn god” en barst in snikken uit. Je voelt emotie in zaal #vandenhurk
Twitter avatar PimSedeeRTL Pim Sedee Breek: 5 jaar cel. Moeder roept cynisch applaus en loopt weg #vandenhurk

Opgespoord door nieuwe DNA-techniek

Van den Hurk werd in 1995 dood gevonden in een bos bij het Noord-Brabantse Lierop. Het meisje was een maand eerder als vermist opgegeven nadat ze ’s ochtends vroeg niet thuis was gekomen bij haar bijbaantje. Diverse mensen werden nadien als verdachte aangemerkt, maar tot een veroordeling kwam het niet.

Pas nadat de stoffelijke resten van Van den Hurk in 2011 werden opgegraven en met nieuwe technieken werden onderzocht kwam de politie Jos de G. op het spoor. Dat gebeurde toen een cold case-team DNA-sporen op het lichaam kon linken aan het DNA-profiel van de man. De G. werd begin 2014 aangehouden in de zaak.

Het DNA-spoor vormde het belangrijkste bewijs tegen de Helmonder. Volgens de rechtbank kan er op basis van nieuwe berekeningen geen twijfel bestaan dat het spoor afkomstig is van De G. en dat het niet aannemelijk is dat er sprake was van vrijwillig seksueel, zoals hij beweerde.

Vertraging door nieuwe verdachte

Het proces rondom de moord liep nieuwe vertraging op toen zich eind vorig jaar een nieuwe getuige bij de politie meldde. Die stelde dat hij De G. heeft horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Het proces werd daarop stilgelegd om extra onderzoek te doen naar de verklaringen, die uiteindelijk niet zijn gebruikt als bewijs omdat ze te algemeen waren.

De G. zit op dit moment in een tbs-kliniek vanwege de gewelddadige verkrachting van een twintigjarige vrouw in 2001. Hij kreeg in die zaak drie jaar cel en dwangverpleging opgelegd. Zijn behandeling werd twee jaar geleden verlengd omdat het risico op herhaling te groot was.