Twaalf sporters berispt na doping op Spelen 2012

Onder de, voornamelijk Oost-Europese, sporters bevindt zich de Russische Joelia Zaripova, winnaar van goud op de steeple chase in 2012.

Joelia Zaripova (midden) na de medailleuitreiking op de Spelen in 2012.
Joelia Zaripova (midden) na de medailleuitreiking op de Spelen in 2012. Foto Matt Slocum/ AP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft maandag twaalf sporters berispt voor dopinggebruik tijdens de Spelen in Londen in 2012. Onder hen is de Russische Joelia Zaripova die de 3.000 meter steeple chase won. De sporters liepen bij hertesten van oude dopingmonsters tegen de lamp.

Zaripova gebruikte de anabole steroïde turinabo en moet daarom haar medaille inleveren. Dat is overigens niet onverwacht: vorig jaar werd al bekend dat er onregelmatigheden waren gevonden in haar biologisch paspoort. Ze werd daarop met terugwerkende kracht 2,5 jaar geschorst.

Naast de atlete werden ook negen gewichtheffers, een verspringer en een kogelslingeraar betrapt, allen uit Oost-Europa. Het gaat om verschillende medaillewinnaars, zoals:

    1. de Russische gewichtheffers Nataljija Zabolotjana (zilver in de klasse tot 75 kilogram), Aleksandr Ivanov en Anatoli Ciricu (zilver en brons in de klasse tot 94 kilogram)
    2. de Moldavische Cristina Lovu (brons in de klasse tot 54 kilogram)
    3. de Wit-Russische Irina Koelesja (brons in de klasse tot 75 kilogram)
    4. de Armeen Hripsime Khoersjoedian (brons in de klasse vanaf 75 kilogram)

75 sporters betrapt

De resultaten van de betrapte Oost-Europeanen op de Spelen worden geschrapt, zo laat het IOC maandag weten. Een week geleden maakte het Comité al bekend dat zestien sporters bij hertests betrapt zijn.

In totaal liepen de afgelopen tijd deelnemers aan de Spelen in 2008 (Beijing) en 2012 tegen de lamp, zo becijferde de New York Times. “We verliezen geloofwaardigheid en dat is echt een groot probleem”, laat IOC-bestuurder Gian-Franco Kasper aan de Amerikaanse krant weten.

Stalman Nederlands record kwijt

In een veel oudere dopingzaak heeft, die van discuswerpster Ria Stalman, besloot de Nederlandse Atletiekunie maandag dat haar nationaal record uit de boeken gehaald wordt. De atlete bekende begin dit jaar in het programma Andere Tijden Sport dat ze in de aanloopperiode naar de Spelen van 1980, waar ze goud veroverde, anabole steroïden gebruikte. Dat is verboden.

Stalman raakte haar Olympisch goud niet kwijt, wel besloot de Atletiekunie haar nationaal record van 71,22 meter te schrappen, zo meldt de NOS. Wie de nieuwe recordhouder wordt is nog niet bekend, omdat van de tweede beste (Corrie de Bruin) niet te achterhalen is onder welke omstandigheden ze in 1998 tot haar 63,88 meter kwam. De bond wil daarom een limiet stellen waar discuswerpers van nu overheen moeten proberen te gaan.