Beving met kracht van 7,3 treft Fukushima

Er werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, die later werd ingetrokken. De schade lijkt, op enkele gewonden na, mee te vallen.

Archiefbeeld van de kerncentrale in Fukushima voor de beving in 2011.
Archiefbeeld van de kerncentrale in Fukushima voor de beving in 2011. Foto KEI / Wikipedia

Japan is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3. Dat meldt de Japanse meteorologische dienst, schrijft persbureau AP. Het epicentrum lag op tien kilometer diepte, voor de kust van Fukushima. Er werd in eerste instantie een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor golven van drie meter hoog. Die werd later ingetrokken. Rond Fukushima werden wel golven van circa 1,40 meter hoog gesignaleerd.

Op het moment van de beving was het in Japan ongeveer 06.00 uur ‘s ochtends. De beving was ook in Tokio, een kleine tweehonderd kilometer van Fukushima, goed te voelen, laat NRC-correspondent Kjeld Duits maandag weten. Volgens de laatste berichten zijn er enkele gewonden gevallen, maar lijkt de schade verder mee te vallen.

Het koelsysteem van de kerncentrale Daini Plant bij Fukushima kwam door de aardbeving korte tijd stil te liggen. Dit systeem zorgt ervoor dat gebruikte splijtstof om de reactor niet oververhit raakt. Er werden echter geen onregelmatigheden waargenomen bij de kerncentrale, zo schrijft AP.

Daini Plant ligt enkele kilometers van de restanten van de atoomcentrale Daiichi, die in 2011 totaal verwoest werd na een tsunami die was ontstaan als gevolg van een zware aardbeving.

Fukushima werd in 2011 getroffen door een vloedgolf na een aardbeving met een kracht van 9,1. Die verwoestte de kerncentrale. De opruimwerkzaamheden zijn nog altijd gaande. De beheerder van de centrale liet maandagavond aan de publieke omroep NHK weten dat er geen afwijkingen zijn waargenomen in de installatie.

Een kaartje van de aardbevingslocatie staat onder de tweets van correspondent Kjeld Duits: